Fergusonem opět zmítá násilí. Porota neobvinila policistu ze zabití mladého černocha

V americkém Fergusonu se rozhořely nové nepokoje. Protesty provázené násilím vypukly poté, co velká porota ohlásila závěry několikaměsíčního vyšetřování. Rozhodla, že neobviní policistu, který v létě zastřelil neozbrojeného černošského mladíka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po oznámení verdiktu zničili protestující policejní vůz ve Fergusonu

Po oznámení verdiktu zničili protestující policejní vůz ve Fergusonu | Zdroj: Reuters

Podle státního zástupce McCullocha porota nenašla důvod pro obvinění bělošského policisty Darrena Wilsona.

McCulloch však odmítl sdělit, zda rozhodnutí bylo jednomyslné, protože veškeré jednání poroty je tajné. Jak ale zdůraznil, porota prozkoumala veškeré důkazy.

Verdikt poroty vyvolal hněvivou reakci části protestujících, kteří sledovali verdikt poroty přímo v ulicích Fergusonu.

Na televizních záběrech jsou vidět hořící auta i několik budov a lidé rabující obchody. Svědkové hlásí také výstřely, a to i z těžkých automatických zbraní. Policejní zásahové jednotky použily proti demonstrantům slzný plyn.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových nepokojích v americkém Fergusonu informuje zpravodajka Lenka Kabrhelová

Úřady zastavily letový provoz nad městem. Podle Federálního úřadu pro letectví je důvodem právě střelba z automatických zbraní, která byla slyšet v místě nepokojů.

Prezident Barack Obama vyzval ve zvláštním projevu demonstranty k poklidnému protestu, požádal je, aby respektovali rozhodnutí poroty.

"Někteří Američané s rozhodnutím souhlasí, někteří jsou hluboce zklamaní, nebo dokonce naštvaní. To je pochopitelná reakce. Přidávám se ale k rodičům Michaela Browna a žádám ty, kteří demonstrují, aby protestovali bez násilí. Jak řekl Michaelův otec, ubližovat ostatním a ničit majetek není odpověď," zdůraznil Obama.

Rodina 18letého Michaela Browna uvedla, že je rozhodnutím velké poroty hluboce zklamaná. Apelovala však na všechny, aby případné protesty byly poklidné.

Guvernér státu Missouri Jay Nixon ještě před očekávaným rozhodnutím preventivně vyhlásil výjimečný stav a povolal Národní gardu.

Několik protestů v reakci na rozhodnutí poroty se kromě Fergusonu odehrálo i v dalších amerických městech. Lidé se sešli například v New Yorku, Washingtonu nebo Los Angeles, demonstrace se tam ale obešly bez násilí.

„Jsme připraveni říci Americe, a to mírným a nenásilným způsobem, že jsme unaveni z vraždění našich chlapců na ulicích amerických měst,“ uvedl jeden z předáků protestů, pastor William Smart.


Zvětšit mapu

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme