V Brazílii zatkli další lidi zapojené do korupční kauzy kolem ropné firmy Petrobrás

Kauza obřího korupčního skandálu kolem polostátní ropné firmy Petrobrás pokročila opět o něco dál. Brazilská policie v nejnovější fázi operace s názvem Lava-jato (Automyčka) zatkla tento týden jednoho lobbistu a dvanáct vysoce postavených manažerů významných firem, jež údajně za úplatky dostávaly od Petrobrásu předražené zakázky. Úplatky za víc než 10 miliard reálů (asi 100 miliard korun) údajně končily u politiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrála ropné společnosti Petrobrás v brazilském Rio de Janeiru

Centrála ropné společnosti Petrobrás v brazilském Rio de Janeiru | Zdroj: Reuters

Operace Lava-jato trvá již několik měsíců. Policie už zatkla desítky lidí, mezi nimi právníky nebo manažery Petrobrásu, včetně bývalého šéfa společnosti.

Nejnovější, již sedmé kolo zatýkání zasáhlo špičky tří firem. Jedná se o velké stavební a inženýrské společností, které se podílejí na řadě velkých, většinou veřejných zakázek, jedna z nich, firma OAS, například stavěla stadion pro mistrovství světa ve fotbale v severobrazilském Natalu.

Dalšími dvěma jsou Galvão či Mendes Júnior a podle brazilských médií je také vyšetřovaná velká firma Oderbrecht.

Všechny tyto firmy se podílejí i na výstavbě pro Letní olympijské hry v Riu de Janeiro v roce 2016, a podle informací z tisku by mohlo vyšetřování ovlivnit i předání olympijské infrastruktury.

Vládní strany v ohrožení

Skandál, nazvaný Petrolão (Ropák) ovlivnil i předvolební kampaň. Z opozičních kruhů se dokonce ozývají výzvy k zahájení impeachmentu – tedy odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové. Hlavně její strana totiž byla do korupčního schématu zapojená.

Korupce měla fungovat tak, že společnost Petrobrás vypsala nějakou zakázku – třeba na ropnou plošinu – zakázka byla ovšem předražená, a úplatky za to pak putovaly k politikům takových stran, jako je vládní Strana pracujících nebo další koaliční strana PMDB.

Podle vyšetřovatelů zatím není jasné, zda firmy uzavíraly pro výběrová řízení kartelové dohody.

Vrchní brazilský prokurátor Rodrigo Janot celou kauzu nezvykle příkře komentoval, jak to většinou státní zástupci nemívají ve zvyku. Řekl, že by mělo odstoupit celé vedení firmy Petrobrás, bez kterého by takové praktiky nebyly možné. A odstoupení firmy se chystá v kongresu požadovat i strana Demokraté.

Zdá se, že korupční skandál by se nemusel týkat jen společnosti Petrobrás. Exmanažer jedné z divizí Petrobrásu Paulo Roberto Costa, kterého policie zatkla v březnu, se před týdnem nechal slyšet, že takové korupční schéma fungovalo daleko dřív a i v jiných oblastech veřejných zakázek.

Médiím řekl, že po dohodě dal vyšetřovatelům k dispozici desítky jmen politiků, ke kterým úplatky směřovaly.

Bývalí šéfové brazilské polostátní ropné společnosti Petrobrás Paulo Roberto Costa (vlevo) a Nestor Cervero (vpravo) během slyšení před brazilskými kongresmany (snímek z února 2014) | Foto: Reuters

Akcionáři chystají žaloby

Na korupční skandál reagují i akcionáři Petrobrásu. Rozhodující balík akcií má sice v Petrobrásu stát, ale firma má i další akcionáře včetně těch ze zahraničí (společnost ostatně těží po celém světě).

Američtí akcionáři už kvůli tomu, že je firma o problémech včas neinformovala, čímž je prý poškodila, chystají žalobu a přidat se chtějí i brazilské investiční fondy.

Firma se potýká zároveň i s dalším problémem. Pokud budou klesat dál ceny ropy, bude ohroženo dobývání podmořského ropného bohatství, které se nachází pod vrstvou soli (pré-sal).

Vláda sice tvrdí, že ještě při ceně 45 amerických dolarů za barel ropy typu Brent se investice do nákladné těžby vyplatí, podle analytiků však může současná klesající cena narušit investiční plán pro tuto těžbu. Tím by mohly být ohroženy příjmy brazilské státní kasy.

Velký korupční skandál navíc ztěžuje pozici Petrobrásu pro případnou dodatečnou emisi akcií, která by firmě pomohla získat pro investice do těžby nový kapitál.

David Koubek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme