Některé metody byly odpudivé, ale vedly k záchraně životů, říká šéf CIA

Šéf CIA John Brennan se poprvé otevřeně vyjádřil ke skandálu s mučením vězňů. Ve svém projevu tajnou službu i její zaměstnance hájil – přiznal ale, že se někteří dopustili i přešlapů. Některé metody CIA označil dokonce za odpudivé. Zároveň ale trvá na tom, že takto získané informace vedly k záchraně životů a že je velmi těžké rozpoznat, jak užitečné informace techniky přinášely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel CIA John Brennan

Ředitel CIA John Brennan | Zdroj: ČTK

Brennan řekl, že důstojníci se v drtivé většině chovali podle pravidel stanovených pro výslechy. Dělali prý to, o co byli požádáni ve jménu služby vlasti.

Uvedl také, že CIA vědomě nepodváděla prezidenta ani veřejnost. Agentura prý ví, že má prostor ke změnám, ale že chce debatu o někdejších vyslýchacích metodách ponechat minulosti a soustředit se hlavně na budoucnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co zaznělo v projevu šéfa CIA Johna Brennana, shrnuje zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Vzápětí po zveřejnění senátní zprávy vysocí představitelé administrativy uvedli, že ředitel CIA má dál plnou důvěru Baracka Obamy. Prezident i administrativa tvrdí, že smyslem zveřejnění zprávy je na prvním místě předložit veřejnosti pádné důvody, proč prezident před lety program CIA zakázal.

A hlavně zajistit, aby se podobné praktiky už nikdy neopakovaly. Stejně tak i ujistit spojence v zahraničí, že je současná administrativa nepraktikuje a že je odmítá.

Představitelé Obamovy vlády také zdůrazňovali, že nelze ani po takto zásadní a drtivé zprávě načerno malovat celou CIA. Většina operativců agentury léta postupovala korektně, v souladu se zákony a dál zajišťuje bezpečnost Američanů ve světě.

Stíhání je nepravděpodobné

Není příliš pravděpodobné, že by CIA své lidi vydala k trestnímu stíhání, jak žádá část veřejnosti. Ministerstvo spravedlnost uvedlo, že obnovení trestního řízení ohledně programu CIA neplánuje.

Už v minulosti několik řízení vedlo, ale všechna skončila s tím, že se nenašlo dostatečné množství přesvědčivých důkazů.

I prezident Obama už naznačil, že z jeho pohledu je zpráva na prvním místě šancí pohnout se dál a hlavně je jasným signálem, že Spojené státy takovou praxi považují za nepřijatelnou.

Tajné věznice pro zadržování lidí podezřelých z terorismu americké CIA | Foto: ČTK

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme