Tisíce lidí protestovaly ve Washingtonu proti údajnému policejnímu násilí

Tisíce Američanů znovu protestovaly proti policejnímu násilí a rasismu. Protestní pochody vyrazily do ulic hlavního města Washingtonu i v New Yorku. Hněv veřejnosti rozpoutala nedávná zabití Afroameričanů Michaela Browna a Erica Garnera policisty a rozhodnutí poroty muže zákona nepostavit před soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Washingtonu protestují proti policejní brutalitě tisíce lidí

Ve Washingtonu protestují proti policejní brutalitě tisíce lidí | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Protestní pochod se odehrál poklidně a bez násilí. Jeho dějiště ale střežily policejní hlídky.

Demonstranti v centru Washingtonu požadují postavení policistů zapojených do případů, při kterých zemřeli neozbrojení Afroameričané, před soud. Žádají také ministerstvo spravedlnosti o vyšetření všech případů násilí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Washingtonu natáčela zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

„Jsme tu, protože chceme, aby skončila policejní brutalita," řekl Českému rozhlasu jeden z účastníků protestu 30letý hudebník Cody.

„Je hrozné vůbec pomyslet na to, že někteří lidé si na vás dělají názor podle toho, jaké jste barvy pleti. Je to bohužel smutná realita naší společnosti, na kterou se snažíme upozornit," dodal.

Protestu se zúčastnili lidé z hlavního města i z dalších míst Spojených států. „Vadí nám, že policie jedná násilně, podle rasového klíče a předsudků," řekl Neil Beatus, který do Washingtonu přijel z Filadelfie.

Demonstranti žádají reformy

K reformám policie i justice, které by nezměnily věci jen na papíře, ale i ve skutečném životě, vyzval z pódia nedaleko Kapitolu reverend Al Sharpton, který celonárodní protest svolal.

„Lidé jsou unavení a znechucení tím, jak se policie chová k menšinám. Je to dramatický rozdíl oproti přístupu k bílým Američanům. Rasové profilování musí skončit, je to proti ústavě i hodnotám, které jsou v ní zakotvené," říká Laura Murphyová z Americké unie pro lidská práva.

K tlaku na zákonodárce vyzvali demonstranty i rodinní příslušníci Michaela Browna, Erica Garnera a dalších Afroameričanů, kteří zemřeli rukou policejních důstojníků.

Chtějí po nich i změnu legislativy, která by vedla k vyšetření a potrestání všech případů policejního násilí.

Mnozí demonstranti jsou podle svých slov odhodlaní protestovat dál, dokud se poměry skutečně nezmění, i když to podle nich zjevně nebude záležitost dnů ani týdnů.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme