Brazílie zvládla fotbalové MS i volby, zemi dál vede Rousseffová

Pátá nejlidnatější země světa, Brazílie, letos prožila zároveň mistrovství světa ve fotbale a volby. Spekulovalo se o tom, jestli může rýsující se pořadatelská blamáž a případný neúspěch domácí reprezentace ohrozit znovuzvolení prezidentky Dilmy Rousseffové. Mistrovství brazilští pořadatelé zvládli, ale fotbalisté ne. Prezidentka svůj mandát těsně uhájila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V průzkumech vede současná prezidentka Dilma Rousseffová ze Strany pracujících

V průzkumech vede současná prezidentka Dilma Rousseffová ze Strany pracujících | Zdroj: Reuters

Při předchozích šampionátech se ulice obarvily do národní zelené a žluté několik měsíců před jeho začátkem. Teď měli „kanárci" MS doma, ale nálada tomu neodpovídala. „Místo toho, aby investovali do zdravotnictví, školství a dopravy, peníze jdou na mistrovství,“ stěžovala si jedna z demonstrantek.

Protesty probíhaly už od Poháru konfederací v roce 2013. Spousta projektů, které měly obohatit pořadatelská města, se nestihla částečně nebo vůbec. Jako třeba moderní a v Brazílii nevídané lehké metro ve městě Cuiabá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní události končícího roku v Brazílii zrekapituloval zpravodaj ČRo David Koubek

Ve světě už větřili ostudu. Jenže stadiony nakonec byly hotové. Hráči i týmy přijeli v pořádku a demonstrace utichly s prvními zápasy.

„Jsem Brazilec a jsem na to hrdý,“ zpívalo se na ulicích, na stadionech, i na těch, kde Brazílie nehrála. Na ostudu z nedodělaných projektů zapomněli i v Cuiabě, jako by se na vše zapomnělo. Zavládlo veselí.

Dobrá nálada ale trvala jen do 8. července - do semifinále s Německem. Domácí reprezentace prohrála s Německem ostudně 1:7 a ponižující prohra znovu vyvolala na tribunách vulgární vzkaz pro prezidentku Rousseffovou.

Brazilci těžko hledali slova. „Nezbývá než doufat a čekat, jak dopadne Brazílie za čtyři roky v Rusku,“ tušil jeden z fanoušků. Přes vysokou porážku hnali k vítězství proti Argentině německý tým.

Zaplněná Arena Corinthians při zahajovacím zápasu šampionátu Brazílie s Chorvatskem | Foto: Reuters

Mistrovství skončilo, do voleb zbývalo 12 týdnů, a vypukla předvolební kampaň. Vedlejší projekty pro mistrovství zůstaly zastavené. Naplno se ale rozjel korupční skandál ve společnosti Petrobras, která má těžit brazilské nově objevené zásoby ropy.

Statistici navíc ohlásili, že ekonomika v prvních dvou čtvrtletích nerostla, země je v recesi a nepřestává se zdražovat. Prezidentka Dilma Rousseffová začala v průzkumech ztrácet. Nastartovala proto masivní volební kampaň.

„Byl jsem dřív chudý. A už jen to, co dělá současná vláda pro chudé, mi stačí. Strana pracujících investovala do sociální politiky, Brazílie zmizela ze světové mapy chudoby. A za nízký hospodářský růst nemůže řízení státu, ale vnější vlivy,“ řekl před volební místností univerzitní profesor Aldo Lopes.

Profesor tak shrnul argumenty, které nakonec u pípajících elektronických volebních uren zvítězily. Pro Stranu pracujících, která je u moci už 12 let, to bylo ale nejtěsnější vítězství v historii. Dilma Rousseffová tak vykročí s 1. lednem do dalšího období.

David Koubek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme