Brazilská Copacabana chystá největší silvestrovskou oslavu na světě

Možná nejvíce lidí na jeden metr čtvereční bude dnes na newyorském Times Square, ale nejvíce lidí dohromady na jediném prostranství bude nejspíše na známé pláži v Rio de Janeiru. Tam nechtějí nechat nic náhodě a chtějí si zasloužit titul největšího Silvestra planety. Však už také několik týdnů předem vše připravují, aby Copacabana na přelomu roku skutečně zazářila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotové pódium na pláži Copacabana

Hotové pódium na pláži Copacabana | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Už několik týdnů se montují na 5kilometrové pláži konstrukce pro 4 koncertní pódia, přivážejí se stovky popelnic a desítky mobilních policejních stanovišť.

„Naše očekávání jsou 2 miliony lidí, a to jen na pláži Copacabana,“ říká Paulo Villela z městské společnosti Riotur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravy silvestrovských a novoročních oslav popsal z Rio de Janeira zpravodaj David Koubek

Představí se hudba a muzikanti přímo z Ria, s půlnocí totiž začíná i rok, kdy město oslaví 450 let od založení.

Většina lidí je ale zvědavá hlavně na 20minutový ohňostroj. Před pár dny dorazila do Ria pyrotechnika ze Španělska. Celkem 25 tun. A teď už vyrovnaná v obrovských odpalovacích trubkách na několika vorech putuje k pláži.

Z jedné strany ji uvidí lidé na břehu, z druhé budou pozorovat světelnou podívanou desítky lodí včetně velkých zaoceánských.

„Každý rok dělá ohňostroj někdo jiný. Ten, kdo vyhraje v soutěži. A každý rok taky přivážíme z celého světa pyrotechnické novinky,“ říká Paulo Villela. Co přesně to bude letos, je tajné.

Pláž Copacabana je na masové akce zvyklá. Letos tu byla celý měsíc fanzóna pro 20 tisíc fandů Mistrovství světa ve fotbale.

Loni sem papež František přilákal na vigilii v rámci Světových dnů mládeže přes 3,5 milionu lidí. Ani letos nebude chybět, i když jen virtuálně.

Lidem čekajícím s nadějí nový rok poslala hlava katolické církve na nejznámější brazilskou pláž videovzkaz.

David Koubek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme