Brazilská prezidentka nastupuje do druhého funkčního období, čeká ji náročný rok

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová dnes nastupuje už druhé čtyřleté funkční období. Politička levicové Strany pracujících obsadila i poslední zbývající z 39 ministerských křesel. Někteří členové kabinetu, jako ministr sportu, už vyvolali kritiku. Prezidentka se bude muset vyrovnat i s nepříznivou ekonomickou situací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová v říjnových volbách jen taktak přesvědčila voliče, aby ji zvolili znovu

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová v říjnových volbách jen taktak přesvědčila voliče, aby ji zvolili znovu | Foto: flickr.com, CC BY-SA 2.0, Rede Brasil Atual

Prezidentka prožila perný rok. Fotbalový šampionát Brazílie pořadatelsky zvládla. Projekty, které měly zůstat obyvatelům, ale často nejsou hotové. Ekonomika v prvních dvou čtvrtletích poklesla.

Vítězství Dilmy Rousseffové v říjnových volbách bylo přitom náročné - nejtěsnější za 30 let od konce vojenského režimu. A perný rok ji čeká.

Korupční skandál v polostátní ropné firmě Petrobrás se rozrůstá - vyšetřovatelé se po obviněných z velkých inženýrských a stavebních firem nejspíš chystají na některé politiky hlavně z vládní koalice.

Brazílie vykazovala s výjimkou některých let poměrně velký hospodářský růst. Před deseti lety dokonce vládla na trzích jakási euforie z rozvíjejících se zemí, zvlášť z těch velkých, sdružených do seskupení BRICS.

Brazílii se teď ale nedaří. Prezidentka tvrdí, že za to mohou vnější vlivy – ale to byl spíš takový manévr v rámci kampaně. Ekonomové říkají, že neexistují žádné vnější vlivy – jako třeba pokles cen ropy, kterým trpí Venezuela.

Brazílie už se pokoušela za prezidentky nastartovat ekonomický růst prorůstovými balíky, ale úplně se to nepovedlo. Stále například zaostává infrastruktura, která by prospěla exportu surovin, plodin, a ekonomice vůbec. Mluví se také o rigidním pracovním trhu a byrokratické zátěži podnikání, například i zahraničních firem.

Spotřebitelé v novém roce nejspíš zaplatí víc za elektřinu. V Sao Paulu se chystá manifestace proti zdražování hromadné dopravy - podobný protest vedl v roce 2013 k masovým demonstracím.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme