V Brazílii začal prodej lístků na LOH 2016, Česko zatím čeká na potvrzení kvóty

Organizátoři Letních olympijských her v roce 2016 v Rio de Janeiru začali s prodejem vstupenek. Pro Brazilce jich bude k dispozici 7,5 milionu. Největší zájem bude podle organizátorů o zahajovací ceremoniál, finále mužského sprintu na 100 metrů, finále volejbalu, plážového volejbalu a basketbalu. V Česku začne prodej lístků nejdříve v květnu a zajistí ho Český olympijský výbor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Systém prodeje vstupenek na LOH 2016 představili v Riu de Janeiro zástupci místního organizačního výboru

Systém prodeje vstupenek na LOH 2016 představili v Riu de Janeiro zástupci místního organizačního výboru | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Kolik lístků bude pro české zájemce k dispozici, se ještě neví. Mluvčí Českého olympijského výboru Alexandr Kliment Českému rozhlasu potvrdil, že národní kvótu bude mít potvrzenou až koncem dubna.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Brazílii začali prodávat vstupenky na LOH 2016 v Riu de Janeiro. Podrobnosti zjišťoval jihoamerický zpravodaj David Koubek

Prodej u českých prodejců tak nezačne dříve než v květnu. Dříve přeprodávaly vstupenky pro české publikum cestovní kanceláře, často jako součást balíčků.

„Cizinci mohou přijet bez lístků a pokusit se koupit je až na místě,“ řekl ČRo obchodní ředitel organizačního výboru Rio2016 Renato Ciuchini.

Doporučuje ale pořídit si lístek přes národní olympijský výbor, v oficiálních pokladnách nebo na oficiálním webu – jediném místě, kde bude povolené s lístky dál obchodovat.

„Nechali jsme systém prodeje lístků prověřit státní prokuraturou. Vzhledem k tomu, co se stalo v minulosti, chceme zajistit otevřený a transparentní systém," řekl šéf organizačního výboru Carlos Arthur Nuzman.

Při mistrovství světa ve fotbale se v Brazílii se vstupenkami obchodovalo na černém trhu. O tom organizátoři nyní nechtějí ani slyšet a doporučují, aby lidé k nákupu lístků od jednotlivců využívali právě oficiální olympijské internetové tržiště.

„Bude na něm možné prodat vstupenku on-line bez toho, aby prodávající přišel o sebemenší část toho, co zaplatil. Když bude prodávat lístek, který ho stál 200 reálů, bude ho moci přeprodat za 200. Pro kupujícího to bude nový lístek," popsal Ciuchini.

Pláž Copacabana, kde se má na LOH 2016 závodit například v Triatlonu, podle úřadů znečištěná není | Foto: David Koubek

Brazilci se už teď mohou registrovat na internetu pro první kolo losování, které bude v březnu. Online prodej začne v říjnu.

Pro úvodní fázi na internetu je nutné platit platební kartou Visa, její provozovatel je totiž už léta partnerem Mezinárodního olympijského výboru. Brazilci ale budou moci zdarma získat i kartu Visa jako elektronickou peněženku.

Brazilci také budou moci vstupenku splácet ve třech nebo pěti splátkách pomocí kreditní karty. „Jedna splátka nejlevnější vstupenky stojí stejně jako dvě jízdenky městským autobusem,“ přiblížil Renato Ciuchini.

Prodej v pokladnách začne v červnu 2015. Tam se o štěstí mohou pokusit i návštěvníci z ciziny.

Ceny vstupenek od 360 do 42 tisíc korun

Ceny lístků (plných) se budou pohybovat od 40 brazilských realů (dle současného kurzu cca 360 Kč) za nejlevnější například na vzpírání až do 4600 realů (cca 42 tisíc korun) za místa v lóžích. Celkem 51 procent ze 7,5 milionu lístků v brazilském prodeji bude stát do 70 realů (cca 640 Kč).

Organizátoři například slibují možnost vidět na vlastní oči sprintera Usaina Bolta za necelých 1000 korun. Nejdražší lístky budou přitom na mužské finále běhu na 100 metrů, finále ve volejbale, plážovém volejbale a basketbale, následuje finále olympijského turnaje ve fotbale, finále plavání a skoků do vody.

Organizátoři čekají největší zájem o lístky na zahajovací ceremoniál, který nebude na olympijském atletickém stadionu, ale stejně jako zakončení na fotbalovém stadionu Maracanã.

Brazilští organizátoři se zároveň chtějí vyhnout skandálu z mistrovství světa ve fotbale, kdy šly na černý trh i vstupenky z kvót pro národní sportovní svazy. Za přeprodej těchto vstupenek na černém trhu hrozí pokuty ve výši desetinásobku nominální ceny lístku.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme