Kubánská média po půl roce zveřejnila fotky Fidela Castra

Kubánská státní média zveřejnila fotografie někdejšího vůdce Fidela Castra. Jsou to první snímky po půl roce a především po vlně spekulací o jeho zdravotním stavu. Na veřejnosti se totiž 88tiletý Castro, který je nazývaný diktátorem i hrdinou, neukázal více než rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někdejší kubánský vůdce Fidel Castro (vpravo) se studentským předákem

Někdejší kubánský vůdce Fidel Castro (vpravo) se studentským předákem | Zdroj: ČTK

Celkem 21 fotografií zveřejnil deník Komunistické strany Kuby Granma a státní internetové portály. Od nich je okamžitě převzala média po celém světě.

Snímky jsou údajně z 23. ledna a Fidela Castra zachycují při rozhovoru se studentským předákem. Politik na nich také listuje deníkem Resumen, podle kterého se dá ověřit, kdy byly fotky pořízeny.

Snímky vyvrátily dohady o špatném zdravotním stavu někdejšího kubánského vůdce. Před čtyřmi týdny se dokonce do světa rozletěly zprávy, že se kubánský režim chystá oznámit něco důležitého. Spekulovalo se právě o smrti Fidela Castra.

O pár dní později ukázal argentinský fotbalista Diego Maradona dopis od Castra, pochyby díky tomu ale zcela neutichly. Na veřejnosti se totiž politik neobjevil už více než rok a poslední fotky s ním zveřejnila státní média v srpnu.

Komentář ke vztahům s USA

Fidel Castro také zřídka komentuje dění. K napravování vztahů mezi Spojenými státy a Kubou, které oznámili prezidenti obou zemí v polovině prosince, se vyslovil až minulý týden.

V dopise, který zveřejnila kubánská média, napsal, že podporuje mírové řešení konfliktů. Kuba podle něj vždy bude nakloněna spolupráci a přátelství mezi národy po celém světě, včetně politických protivníků.

Zároveň ale dodal, že politice Spojených států nevěří.

Vyjádření se dá vnímat jako podpora kroků jeho mladšího bratra Raúla Castra, který převzal řízení Kuby v roce 2008.

Zveřejněné fotografie vyvolaly vlnu reakcí na sociálních sítích.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme