Stavební firmy v Riu hrozí, že zastaví práce na jednom z olympijských areálů

Ještě před rokem vozili olympijští funkcionáři z Rio de Janeira znepokojivé zprávy. Jeden z nich dokonce mluvil o nejhůř chystaných hrách v historii. Pak se ale ukázalo, že se sportoviště staví a vše jde podle plánu, a tak zase zavládl optimismus. Ten by teď mohla narušit zpráva o tom, že v jednom ze čtyř olympijských areálů chybí peníze na stavbu. Konsorcium firem už kvůli tomu propustilo 70 dělníků a dalších 550 dostalo oznámení o propuštění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozestavěný kanál pro vodní slalom v olympijském areálu Deodoro, 26. ledna 2015

Rozestavěný kanál pro vodní slalom v olympijském areálu Deodoro, 26. ledna 2015 | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Areál Deodoro, který leží z velké části ve vojenském prostoru, bude hostit 11 olympijských disciplín.

Upravovat se začal teprve v srpnu loňského roku a právě kvůli tomu panovaly obavy některých představitelů Mezinárodního olympijského výboru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stavební firmy v Riu zhrozí zastavením prací na jednom z olympijských komplexů. Informoval o tom zpravodaj David Koubek

Práce pak běžely obrovským tempem, stavební firmy ale od té doby údajně dostaly jedinou platbu. Teď čekají na další, v přepočtu jde o 650 milionů korun. Peníze má vyplatit radnice Rio de Janeira, která je ovšem od Státní banky také nedostala.

Pokud platba nepřijde do konce měsíce, firmy budou muset propustit právě oněch 550 dělníků, tedy polovinu všech, kteří v Deodoru pracují.

Velké stavební společnosti v Brazílii mají pozastavené platby za veřejné zakázky kvůli velkému korupčnímu skandálu. V tomto případě se ale peníze podle brazilských médií „zasekly“ kvůli rozpočtovým škrtům vlády. Jiné zprávy zase hovoří o tom, že banka čeká na to, až jí firmy dodají podrobné projekty o změnách, které na stavbách prováděly.

Areál Deodoro se má stát už letos v srpnu dějištěm zápolení v parkuru, na podzim by pak měl hostit testovací závody vodních slalomářů. Přestože nejsou hotová nejen samotná sportoviště, ale i přístupové cesty pro diváky nebo autobusové koridory, organizátoři se zavázali, že se soutěže opravdu uskuteční.

David Koubek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme