Na výstavě karikatur proroka Mohameda v Texasu se střílelo. Dva útočníci jsou mrtví

Na výstavě karikatur proroka Mohameda v texaském Dallasu se střílelo. Dva útočníci jsou mrtví, jiné oběti hlášeny nejsou. Raněný je pravděpodobně bezpečnostní pracovník, kterého kulka zasáhla do lýtka. Policie už všechny účastníky výstavy i široké okolí evakuovala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká policie při zásahu (ilustrační foto)

Americká policie při zásahu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Muži začali střílet kolem 6. nebo 7. hodiny večerní texaského času na parkovišti před Curtis Culwell Center.

Podle svědka citovaného agenturou AP ozbrojenci vypálili asi dvacet ran poté, co vystoupili z auta.

Pořadatelé na výstavu prodali asi 200 vstupenek. V době útoku už ale akce končila, a podle místních médií tak bylo na místě 50 až 80 lidí.

Areál výstavního centra, který jinak patří místnímu školskému okrsku, stále prohledává jednotka rychlého nasazení a FBI.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výstavě karikatur proroka Mohameda v Texasu se střílelo. Dva útočníci jsou mrtví. Dosavadní informace shrnul redaktor Viktor Daněk

Úřady zatím nepotvrdily identitu střelců ani to, jestli incident skutečně souvisel s výstavou karikatur proroka Mohameda.

„Na místě jsou naši pyrotechnici a prověřují auto útočníků. Jejich těla jsou zatím na místě, protože jsou blízko automobilu. Až to bude bezpečné, budeme je moci identifikovat. Vyslýcháme také svědky, včetně muže, který byl postřelený,“ informoval zástupce místní policie.

Obyvatelé se útoku obávali

Výstava s názvem „Nakresli proroka" se konala ve městě Garland nedaleko Dallasu a byla spojená se soutěží o nejlepší karikaturu. Vítěz měl vyhrát 10 tisíc dolarů (zhruba 250 tisíc korun).

Na jedné z oceněných karikatur balancuje prorok Mohamed v klaunském oblečení na monocyklu a žongluje s lidskými hlavami. Na další má Mohamed místo vousů jedovaté hady. Takové kresby pochopitelně některé muslimy urážejí.

Po střelbě na výstavě karikatur proroka Mohameda v Texasu policie evakuuje účastníky výstavy i široké okolí | Foto: Reuters

Výstavu pořádal protiislámský katolický blog Jihadi Watch a také Pamela Gellerová, která šéfuje protiislámskému hnutí American Freedom Defense Initiative.

„Ježíš Kristus na kříži ve sklenici s močí může urazit hodně lidí, nikdo kvůli němu ale přece nebude zabíjet nebo vypalovat ambasády," řekla Gellerová. Věří prý, že útočníci stříleli kvůli obraně Islámu a považuje to za útok na svobodu slova.

Gellerová se proslavila demonstrací pořádanou v červnu 2010. Tehdy svolala asi pět tisíc lidí do New Yorku na protest proti plánované stavbě mešity u památníku obětí teroristických útoků na Světové obchodní centrum. Z plánů na stavbu mešity nakonec sešlo.

Americká policie zasahuje v Texasu, kde na místě konání výstavy karikatur proroka Mohameda stříleli dva útočníci | Foto: ČTK/AP

Na místě byl také šéf nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu a kritik islámu Geert Wilders. Na Twitteru napsal, že slyšel výstřely, ale je v bezpečí.

Wilders je na seznamu lidí, které se snaží dostat třeba teroristická organizace Al-Káida. V minulosti proslul svými protiislámskými výroky. Snažil se také prosadit zákaz Koránu.

Celá výstava karikatur proroka Mohameda vyvolala v Garlandu už dávno odmítavé reakce. Místní kvůli obavám z útok žádali, aby úřady akci zakázaly.

Školský okrsek ale nechtěl nikoho diskriminovat, a tak se s organizátory dohodl na posílení bezpečnostních opatření v hodnotě téměř 250 tisíc korun.

Na výstavě tak byly bezpečnostní rámy, barikády, oddělená zóna pro média, policisté v civilu i členové speciálních jednotek. Proto zřejmě útočníci nedošli dál než na parkoviště.

Americká policie zasahuje v Texasu, kde na místě konání výstavy karikatur proroka Mohameda stříleli dva útočníci | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, Pavlína Nečásková, bre, Petra Novotná, Anna Jadrná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme