Hackeři prý ukradli osobní údaje všech vládních zaměstnanců USA

Týden starý útok na servery amerických vládních úřadů měl mnohem větší rozsah, než se původně předpokládalo. Odbory vládních zaměstnanců teď tvrdí, že pachatelé získali data všech federálních pracovníků a dalšího milionu bývalých zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženy, které odjely z Velké Británie do Sýrie a přidaly se k Islámskému státu, hrají klíčovou roli na sociálních sítích

Ženy, které odjely z Velké Británie do Sýrie a přidaly se k Islámskému státu, hrají klíčovou roli na sociálních sítích | Foto: Fotobanka Freeimages

Krátce po útoku uvedly nejmenované vládní zdroje, že Spojené státy z krádeže dat podezřívají čínské hackery. Prezident Barack Obama to ale na summitu zemí skupiny G7 zpochybnil:

„Nechci se pokoušet do žádné diskuse, protože jsme oficiálně nezveřejnili, kdo by podle nás mohl za útokem stát.“

„Co mohu říci je, že víme, kde máme největší slabiny. A ty chceme co nejrychleji odstranit. Jak ve vládním, tak v soukromém sektoru,“ řekl Obama.

Hackeři ukradli v USA data čtyř milionů lidí. Spojené státy podezírají Čínu

Číst článek

Přesto někteří senátoři tvrdí, že útoky přišly z Číny. Tamní armáda prý zaměstnává stovky hackerů, kteří se zaměřují právě na osobní data Američanů.

Počítačový hacker (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Čínské úřady však obvinění odmítly s tím, že samy proti kybernetickému zločinu dlouhodobě bojují.

Spojené státy původně informovaly o tom, že útok postihl 4 miliony lidí. Odbory vládních zaměstnanců ale teď tvrdí, že pachatelé získali data všech federálních pracovníků a dalšího milionu bývalých zaměstnanců.

Zloději tak údajně mají přístup k jejich adresám, datům narození, výši platů, informacích o pojištění nebo výši důchodů.

Mezi napadnutými byl také úřad, který uděluje bezpečnostní prověrky. A to znamená, že se hackeři mohou dostat i ke složkám o lidech, kteří mají přístup k tajným informacím.

mkp, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme