Miliardář Donald Trump chce být americkým prezidentem

Miliardář Donald Trump chce v Bílém domě vystřídat Baracka Obamu. Bude se ucházet o nominaci za Republikánskou stranu. Zatím má 11 soupeřů, několik dalších republikánů pak kandidaturu zvažuje. Trump svou předvolební kampaň začal mimo jiné slovy, že si může dovolit svobodné myšlení díky své finanční nezávislosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Zdroj: Reuters

„Hodně lidí ode mě chce, abych kandidoval. A spousta chce vidět odlišný přístup, a ten bych rozhodně zvolil. Potřebujeme vůdce, který vrátí lidem práci, oživí hospodaření,“ uvedl Trump s tím, že bude "nejúžasnějším prezidentem zaměstnanosti, kterého kdy bůh stvořil".

Magnát se vyslovil ve prospěch práva nosit zbraně, zachování některých vládních sociálních programů a okamžitému zrušení imigračních reforem, které prosadil prezident Barack Obama.

Ohlášením kandidatury Donald Trump mnohé zaskočil. K politickým otázkám se vyjadřoval už v minulosti, málokdo z komentátorů ale jeho slova bral vážně.

Miliardář, jenž byl mnoho let ženatý s Čechoameričankou Ivanou Trumpovou, podniká především v realitách, hazardu a hotelnictví.

Z dosavadních republikánských uchazečů o prezidentský úřad je za velkého favorita považován někdejší republikánský guvernér amerického státu Florida Jeb Bush. Úřad přitom zastávali už jeho bratr i otec, George Bush mladší a starší.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme