V Severní Karolíně narostl počet útoků žraloka, za poslední měsíc jich bylo sedm

Na pobřeží americké Severní Karolíny v posledních týdnech výrazně narostl počet žraločích útoků na plavce. Za pouhé tři týdny zaznamenaly úřady už sedm napadení. Zvířata se v této části pobřeží Atlantického oceánu pravidelně vyskytují. Podle vědců je ale letos počet útoků na plavce nadprůměrný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velký bílý žralok - ilustrační foto

Velký bílý žralok - ilustrační foto | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Terry Goss

Vědci zatím nedokázali dát přesnou odpověď na to, proč útoků žraloků na pobřeží Severní Karolíny letos přibylo.

Část expertů má za to, že na vině může být stoupající teplota vod. Jiní upozorňují na větší počet plavců, kteří se vydávají dále do oceánu.

Na vině mohou být i rybáři, kteří na molech loví s pomocí návnad v podobě čerstvě rozkrájených ryb. Pach krve a masa může žraloky také lákat blíž k plavcům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pláže Severní Karolíny se potýkají s nárůstem žraločích útoků. Za poslední tři týdny jich bylo už sedm. Více od Lenky Kabrhelové

Při posledním incidentu asi dvoumetrový žralok napadl a vážně zranil 68letého muže, který se svým synem plaval ve vodě, jež mu sahala po pás.

Před dvěma týdny přišel při útoku žraloka o paži 16letý Hunter Treschl, který popsal, že také plaval ve vodě, zhruba po pás hluboké, když ucítil náraz do nohy, jako kdyby se ho dotkla nějaká velká ryba. Potom ucítil stejný náraz do paže a až v tu chvíli uviděl žraloka, jak se mu zakusuje do ruky, o kterou nakonec přišel.

Ve stejný den při jiném útoku přišla o paži i 14letá dívka. Oba se ještě zotavují v nemocnici.

Biologové letos ve Spojených státech napočítali celkem 23 žraločích útoků, jeden z nich na Havaji skončil smrtí napadeného plavce.

Zvýšený počet útoků žraloka na lidi zaznamenali také v Austrálii. Tamní úřady kvůli dalšímu napadení zrušily dokonce světové juniorské závody v surfování. Při nejnovějším útoku vyvázl surfař bez zranění.

Takové štěstí neměl mladík, kterému včera žralok těžce poranil končetiny. Jeho zdravotní stav zůstává kritický. Oba incidenty se staly v oblasti, kde v únoru zemřel japonský surfař poté, co mu žralok ukousl obě nohy.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme