Při útoku hackerů na americké vládní počítače unikla data nejméně 21 milionů Američanů

Hackeři napadli americké vládní počítačové sítě a ukradli data více než 21 milionů Američanů. V pátek to přiznaly americké úřady. Původní odhady byly pětinásobně menší. Informace o masivním útoku hackerů vyšly najevo v dubnu. Americké tajné služby viní z útoku Čínu. Ta odpovědnost odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hackeři se nabourali do pozemního operačního systému polské aerolinie LOT. Bezpečnost pasažérů nebyla narušena (ilustrační foto)

Hackeři se nabourali do pozemního operačního systému polské aerolinie LOT. Bezpečnost pasažérů nebyla narušena (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Hackeři zpronevěřili data více než 21 milionů Američanů. Podle Vládního personálního úřadu šlo o soukromé údaje státních zaměstnanců, uchazečů o práci i externích spolupracovníků.

Mezi ukradenými daty jsou i informace o zdravotním stavu, finančních poměrech, trestním rejstříku dotyčných, včetně přesných adres vládních zaměstnanců a jejich příbuzných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při útoku hackerů unikla data nejméně 21 milionů Američanů. Situaci sleduje i spolupracovník ČRo ve Spojených státech Dušan Neumann

„Úřad spravuje veškeré žádosti o zaměstnání ve státních službách. Žadatelé musí vyplnit dotazník, který má 127 stran a uvádí veškerá data. Nejen jejich číslo sociálního pojištění, ale i jejich dětí, případně sousedů, vysvědčení, cesty do zahraničí. Pro jakoukoli zpravodajskou agenturu je to skutečný poklad,“ říká spolupracovník ČRo v USA Dušan Neumann.

Úřad, který má na starosti mimo jiné i bezpečnostní prověrky, tvrdí, že zatím nenaznamenal žádné případy zneužití ukradených dat.

Průnik hackerů do vládních sítí vyvolal tvrdou kritiku způsobu, jakým Spojené státy střeží svůj kybernetický prostor. Ředitelce napadeného Vládního personálního úřadu Katherine Archuletové hrozí odvolání.

„Útok začal v květnu loňského roku a Vládní personální úřad, který má paní Achuletová pod správou, se tím začal zabývat až v lednu. Půl roku se tedy nic nedělo, proto se žádá její odvolání, zpřísnění přístupu k těmto datům a odizolování sítí od internetu,“ dodává Neumann.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme