Mexická policie pátrá po drogovém bossovi. Z vězení utekl tunelem

Z mexické věznice Altiplano uprchl drogový boss Joaguín Guzmán. Mexické úřady okamžitě zahájily rozsáhlou pátrací operaci a zastavily všechny spoje z nedalekého letiště. Z nápravného zařízení s maximální ostrahou se šéfovi drogového kartelu podařilo uprchnout tunelem dlouhým kilometr a půl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veznice Altiplano patří mezi zařízení s maximální ostrahou

Veznice Altiplano patří mezi zařízení s maximální ostrahou | Zdroj: Reuters

Podle mexických úřadů vede tunel přímo z cely do opravované budovy mimo vězeňský objekt. Jeho součástí je také ventilace a schody.

Policisté prý našli motocykl, který sloužil k odvážení zeminy. V souvislosti s Guzmánovým útěkem policie k výslechu do metropole Mexika převezla 18 lidí.

Naposledy prý byl drogový boss spatřen ve vězeňských sprchách. To, že Guzmán není ve své cele, zjistili strážci až při rutinní kontrole.

Bezpečnostní síly ihned zahájily rozsáhlou pátrací operaci a zastavily všechny lety z letiště ve městě Toluca, která se nachází nedaleko věznice Altiplano. Ta leží asi 90 kilometrů na západ od hlavního města Mexika a je považována za největší a nejpřísněji střežené zařízení tohoto druhu v zemi. Za jejími mřížemi sedí například šéf drogového kartelu Zetas Miguel Ángel Treviňo.

Guzmán, kterému se říká Prcek, byl poprvé zatčen v roce 1993 v Guatemale. Z vězení s maximální ostrahou se mu podařilo uprchnout v roce 2001 v dodávce na prádlo. Mexické úřady ho znovu dopadly až loni v únoru. Na útěku byl 13 let.

Majetek nyní sedmapadesátiletého Guzmána, který se řadí mezi nejmocnější drogové šéfy na světě, v roce 2009 odhadl magazín Forbes na více než miliardu dolarů. Zařadil se tak na seznam nejbohatších lidí na světě.

Spojené státy na Guzmána vydaly zatykač kvůli obchodu s drogami a organizovanému zločinu.

Drogový boss Joaquín Guzmán je opět na útěku (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme