Disneyland slaví narozeniny. Dveře do americké pohádky se otevřely před 60 lety

Před šedesáti lety se v Kalifornii poprvé otevřely brány zábavního parku Disneyland. Postupně k němu přibyly ještě další podobné zábavní parky všude na světě. Disneyland v kalifornském Anaheimu je ale jediný, na který osobně dohlížel sám Walt Disney.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všudypřítomné obchody se suvenýry s hrdiny Disneyho příběhů

Všudypřítomné obchody se suvenýry s hrdiny Disneyho příběhů | Foto: Jana Šafaříková

„Disneyland je váš. Je věnovaný snům a ideálům, které formovaly Ameriku. Doufám, že bude zdrojem radosti a inspirace i pro zbytek světa,“ řekl Walt Disney před šedesáti lety.

On sám se při stavbě Disneylandu inspiroval třeba v kodaňském parku Tivoli. Slavnostní otevření v kalifornském Anaheimu se moc nepovedlo. Díky padělaným vstupenkám se tam místo 11 tisíců lidí dostalo skoro třicet tisíc. Mezi prvními návštěvníky byl i Rob Fishle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Disneyland slaví 60. narozeniny. O jeho historii se zajímala Petra Novotná

"Rok jsme sledovali, jak se park staví. A pak jsme měli šanci se do něj podívat, bylo to úžasné," vzpomíná.

K diamantovému výročí chystá Disneyland velké oslavy. Připravil třeba novou show, kterou provádí Neil Patrick Harris známý ze seriálu Jak jsem poznal vaši matku. A také slavnostní ohňostroj, který návštěvníci mohou vidět už od začátku května.

Už čtyři roky po otevření navštívilo Disneyland víc lidí než přírodní úkazy jako Grand Canyon, Yellowstoneský nebo Yosemitský národní park dohromady.

Počet návštěvníků stoupá dál. Loni jich bylo skoro 17 milionů. A roste i cena vstupenek. Před šedesáti lety stály dolar. Dnes vyjde jednodenní vstupenka na 99 dolarů - skoro dva a půl tisíce korun.

Disneyland | Foto: Český rozhlas

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme