Jízdenku na autobus lze v Mexiko City získat za 10 dřepů. Město tak bojuje proti obezitě

Mexická metropole si pochvaluje nový netradiční program proti obezitě. Jízdenky na městskou hromadnou dopravu v Mexiko City si tamní obyvatelé můžou "oddřepovat". Některé zastávky jsou vybavené automaty, které umějí dřepy spočítat a vydají za ně příslušnou poukázku. To je ale jenom jedna část z velké celostátní strategie, která má Mexiko zbavit nálepky druhého nejobéznějšího národa na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V mexické metropoli můžou nově cestující platit za jízdenku deseti dřepy

V mexické metropoli můžou nově cestující platit za jízdenku deseti dřepy | Zdroj: Reuters

Monica právě dokončila desátý dřep, automat jí všechny poctivě napočítal na velké obrazovce a vytisknul i lístek s čárovým kódem a blahopřáním.

Ten může okamžitě vyměnit za jízdenku a nasednout do některého z velkokapacitních autobusů, které jsou páteří hromadné dopravy v Mexico City. Anebo si ho může schovat a dřepovat dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za 10 dřepů jízdenka na autobus. O novince, která má obyvatele Mexiko City dostat do formy, informoval Vojtěch Berger

Monice se každopádně nápad, který má Mexičany rozhýbat, hodně líbí. Je to prý výborná kompenzace sedavého typu zaměstnání a nezdravého stylu života.

Do projektu dřepy za jízdenku se zatím zapojilo přes 70 tisíc obyvatel Mexico City. Město, které má i s aglomerací asi dvakrát tolik obyvatel jako celá Česká republika, se snaží udávat směr v boji proti nadváze. Tou trpí až 70 procent všech Mexičanů.

„Tyhle dřepovací stroje jsou doslova stroje pro zdraví. Lístek za deset dřepů můžete buď vyměnit za jízdenku na MHD, nebo si lístků vydřepovat několik a dostat za ně třeba antistresový míček nebo krokoměr. Ten vyjde na padesát dřepů. Musíte je ale udělat v pěti různých dnech,“ vysvětluje Mitzi Sanchezová z městského odboru zdravotnictví, jak se Mexiko City snaží motivovat obyvatele ke zdravějšímu stylu života.

Přibývají tělocvičny i fontánky s pitnou vodou

Po městě v poslední době vyrostlo několik set tělocvičen a hřišť a další se staví. Už loni Mexiko uvalilo speciální daň na nezdravá jídla a zakázalo jejich prodej ve školách.

Mexiko City se taky snaží motivovat školy k nákupu fontánek s pitnou vodou, aby žáci nepili tolik slazených nápojů. Hůř než Mexiko jsou na tom totiž v obezitě jenom sousední Spojené státy.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme