Kerry otevřel ambasádu v Havaně, americká vlajka tam zavlála po půl století

Nad kubánskou Havanou po více než 50 letech zavlála vlajka s hvězdami a pruhy. Spojené státy tam znovu otevřely svou ambasádu a symbolicky tak obnovily diplomatické vztahy s komunistickým státem. Na slavnostní ceremonii Američany zastupoval šéf diplomacie John Kerry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci námořní pěchoty USA vztyčují amaerickou vlajku před ambasádou v Havaně

Příslušníci námořní pěchoty USA vztyčují amaerickou vlajku před ambasádou v Havaně | Zdroj: Reuters

John Kerry přijel do Havany jako první americký ministr zahraničí od roku 1945.

„Odsouváme křivdy a vydáváme se prozkoumávat nové zkušenosti. Jsme tady proto, že lídři našich zemí udělali odvážné rozhodnutí - nebýt otroky historie,“ prohlásil Kerry.

Otevření ambasády je výsledkem snahy amerického prezidenta Baracka Obamy a kubánského lídra Raúla Castra o zlepšení vztahů obou zemí. Ty byly víc než polovinu století zmražené, jak připomněl i John Kerry. Zároveň ale upozornil, že odstranit překážky k plnému obnovení styků musejí obě strany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spojené státy slavnostně otevřely ambasádu v Havaně. Ceremoniál přiblížila zpravodajka Lenka Kabrhelová

„Přišel čas zamířit slibnějším směrem. Kubánští vůdci si ale musí uvědomit, že Američané vždy budou zastánci demokracie. Normalizace diplomatických vztahů není laskavostí jedné nebo druhé vlády. Je to vzájemná spolupráce, která směřuje ke spokojenosti občanů obou zemí,“ uvedl americký ministr v narážce na Washingtonem kritizovaný stav lidských práv na Kubě.

Americkou vlajku vztyčili na půdě ambasády tři veteráni námořní pěchoty, kteří ji v roce 1961 stahovali z žerdi. Jim Tracy, Mike East a Larry Morris museli čekat 54 let, od přerušení diplomatických styků na Kubě nebyli.

Ceremonii sledovalo na území ambasády asi sto lidí, davy Kubánců pak vztyčení vlajky nadšeně aplaudovaly za plotem velvyslanectví. Slavnostní znovuotevření zastupitelského úřadu přenášela v přímém přenosu kubánská státní televize, stejně jako hlavní zpravodajské stanice v USA.



Vztah USA - Kuba | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme