Kubánci uvítali otevření ambasády USA, demokracie se ale jen tak nedočkají

Jako historický den, který je příslibem do budoucnosti, přivítali lidé v Havaně znovuotevření americké ambasády. Podle ministra zahraničí Johna Kerryho tím začala nová éra ve vztazích Spojených států a Kuby. Znovu se ale potvrdilo, že sbližování nebude vůbec snadné – pohled obou zemí na demokracii a lidská práva se stále diametrálně liší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Havaně přivítali otevření americké ambasády jako historický den, který je příslibem do budoucnosti

Lidé v Havaně přivítali otevření americké ambasády jako historický den, který je příslibem do budoucnosti | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Ministr zahraničí John Kerry během slavnostní ceremonie ocenil všechny, díky nimž se obě země – rozdělené dlouholetým nepřátelstvím – začaly pomalu přibližovat a překonávat dědictví historie.

Pro mnohé Kubánce, kteří před americkou ambasádou nadšeně aplaudovali stoupající americké vlajce, byla ceremonie emotivní záležitostí. 79letý Luiz byl na stejném místě jako 18letý, když americká námořní pěchota vlajku stahovala. Nevěřil tehdy, že její návrat potrvá desítky let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Znovuotevření americké ambasády v Havaně a reakce Kubánců zaznamenala zvláštní zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Účetní Ernesto doufá, že se s diplomatickými kanály otevřou příležitosti i pro obyčejné Kubánce, kteří budou mít možnost cestovat a postupně žít v otevřenější společnosti.

I přes slavnostní náladu a radost, že se vztahy obou zemí podařilo posunout do další fáze, je ale zjevné, že cesta nebude bez zádrhelů.

Po 54 letech se v Havaně znovu otevřela americká ambasáda | Foto: Lenka Kabrhelová

Jak během slavnostní ceremonie řekl ministr zahraničí John Kerry, Spojené státy věří, že Kubáncům by se nejlépe dařilo ve skutečné demokracii, která by jim dala možnost zvolit si svobodně svou vlastní vládu.

Spojené státy podle něj dál budou usilovat o demokratické reformy na Kubě, kde stále vládne komunistická strana, média podléhají přísné kontrole a i dnes je jakýkoli disent tvrdě potlačován.

Lidé v Havaně přivítali otevření americké ambasády jako historický den, který je příslibem do budoucnosti | Foto: Lenka Kabrhelová

Proti tomu se ohradil kubánský ministr zahraničí Bruno Rodriguez, který kritizoval Spojené státy kvůli lidským právům. Připustil, že se pohled obou zemí na bezpečnost, lidská práva a politické uspořádání diametrálně liší.

I proto spolupráce nejdřív začne v otázkách, na kterých se obě strany shodnou – jako je letecké a lodní spojení, zdravotnictví, migrace či životní prostředí.

Vztah USA - Kuba | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme