Papež se na Kubě sešel i s Fidelem Castrem. Úřady zadržely desítky odpůrců režimu

Desítky lidí o víkendu zadržely kubánské úřady v souvislosti s návštěvou papeže Františka na ostrově. Informovaly o tom nevládní organizace. Papež se na Kubě sešel s představiteli režimu – prezidentem Raúlem Castrem i s jeho bratrem, revolučním vůdcem Fidelem – ale také při svém kázání v Havaně zkritizoval elitářství a ideologii. Z Kuby František zamíří do Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František projíždí ve svém voze ulicemi Havany. V pozadí za ním bilboard s portrétem bývalého vůdce Kuby Fidela Castra

Papež František projíždí ve svém voze ulicemi Havany. V pozadí za ním bilboard s portrétem bývalého vůdce Kuby Fidela Castra | Zdroj: Reuters

Kázání papeže na Náměstí revoluce v Havaně vyslechly desetitisíce lidí. Hlava katolické církve Kubáncům připomněla, že praví křesťané neslouží ideologiím, ale lidem.

„Být křesťanem znamená sloužit důstojnosti vašich bratrů a sester, proto se křesťané vyzývají k tomu, aby odložili svá vlastní přání a touhy včetně touhy po moci a místo toho se dívali na ty nejvíce zranitelné,“ řekl papež.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě papeže Františka na Kubě mluvil redaktor ČRo Zdeněk Novák

Tím se dotkl i jednoho z hlavních témat, kterým žije Evropa, tedy uprchlické krize. V projevu papež znovu vyzdvihl důležitost pomáhat všem lidem, a to bez ohledu na to, odkud pocházejí.

Upozornil, aby se lidé nenechali svést k tomu pomáhat jen svým blízkým – varoval, že ve skutečnosti je taková péče jen starostí o sebe sama, byť rozšířenou na širší společenství.

V kázání zmínil i další aktuální témata – třeba mírová jednání mezi povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) a kolumbijskou vládou.

„Kéž by všechna ta krev nevinných lidí prolitá během desetiletí konfliktu pomohla konečně dosáhnout usmíření, o které se teď snaží i na tomto krásném ostrově, kéž se dlouhá noc plná násilí promění v nekonečný den míru a bratrství, který přinese trvalý mír,“ uvedl Svatý otec.

Na návštěvu papeže nebudou všichni Kubánci vzpomínat jen v dobrém. Podle nevládních organizací kubánské úřady zadržely v neděli asi 50 oponentů režimu, kteří se chtěli zúčastnit večerní papežovy modlitby, a zadržených bylo i několik lidí, kteří rozdávali letáky při mši na revolučním náměstí.

Většinu ze zadržených nakonec kubánské úřady propustily.

Papež František a kubánský prezident Raúl Castro při setkání v Havaně | Foto: Reuters

Cílem papežovy návštěvy je zlepšit pozici katolické církve na komunistickém ostrově a zajistit jí větší svobodu a Vatikán chce také přispět k dalšímu oteplení vztahů mezi Havanou a Washingtonem.

Na ostrově se papež setkal s prezidentem země Raúlem Castrem a navštívil i jeho bratra, revolučního vůdce Fidela.

Neformální setkání se uskutečnilo u Fidela Castra doma a byla u toho i manželka někdejšího prvního muže Kuby. Oba muži mluvili o náboženství a jeho roli ve světě i celkově o mezinárodním dění.

Vyměnili si mimo jiné i několik knih – papež například dostal knihu nazvanou Fidel a náboženství – což je soubor rozhovorů Fidela Castra s jedním brazilským novinářem na toto téma.

Lenka Kabrhelová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme