Americký šéf VW se v Kongresu omluvil a skandál přiřkl softwarovým inženýrům

Prezident americké části koncernu Volkswagen Michael Horn vystoupil na půdě amerického Kongresu. Horn se omluvil a řekl, že podvod s emisemi nebyl korporátním rozhodnutím VW, ale šlo o akci jednotlivců. Kdo přesně za kauzu dieselgate může, podle něj zodpoví až interní vyšetřování. Firma plánuje postižené vozy opravit, nebude je od zákazníků vykupovat zpět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident americké části firmy Michael Horn v Kongresu

Prezident americké části firmy Michael Horn v Kongresu | Zdroj: Reuters

Vyšetřovatelé z výboru pro energetiku a obchod kladli Hornovi ohledně postupu VW tvrdé otázky. Horn musel vysvětlovat, jak je možné, že o problémech věděl, a přesto firma nic nepodnikla.

Horn oponoval, že si nebyl vědomý tak rozsáhlých podvodů, které podle něj měli na svědomí jednotlivci, zřejmě softwaroví inženýři.

Detailní odpověď podle Horna přinese až interní vyšetřování. Šéf americké části firmy dále zdůraznil, že podvody nejsou bezpečnostním rizikem a že je otevřený komunikaci se zákazníky i americkými dealery, kterých je ve Spojených státech asi 650.

Vyšetřovatelé kvůli skandálu VW pátrali ve Wolfsburgu. Hledali důkazy

Číst článek

Techničtí experti podle něj zatím stále pracují na řešení, které by softwarové nastavení několika generací aut s dieselovými motory opravilo. Postižené vozy firma plánuje opravit, nebude je od zákazníků vykupovat zpět.

Volkswagen také přijme interní opatření, aby se něco podobného už nemohlo opakovat.

Lenka Kabrhelová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme