Argentinci po 12 letech vlády manželů Kirchnerových volí nového prezidenta

Argentina volí prezidenta na příští čtyři roky. Jeho úkol bude především zlepšit ekonomickou situaci. Druhá největší jihoamerická země se potýká s velkým zdražováním, inflace dosahuje 25 procent a potíže mají i exportéři. V průzkumech vede kandidát levicové vládní koalice a guvernér provincie Buenos Aires Daniel Scioli. Jeho hlavním konkurentem je starosta hlavního města Mauricio Macri.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát na argentinského prezidenta levicové vládní koalice a guvernér provincie Buenos Aires Daniel Scioli

Kandidát na argentinského prezidenta levicové vládní koalice a guvernér provincie Buenos Aires Daniel Scioli | Zdroj: Reuters

Argentinci volí nástupce Kirchnerů. Dvě volební období vládla zemi Cristina Fernándezová de Kirchner a před ní čtyři roky její manžel Néstor.

Oba dva řešili zásadní témata – postavili se venkovu, prosadili regulaci médií, zestátnění aerolinek nebo manželství dvojic stejného pohlaví, vysvětluje expert na volební kampaně Carlos Fara jistou únavu Argentinců z politiky a to, že voliči nepožadují zásadní změnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Argentinci volí po 12 letech vlády manželů Kirchnerových nového prezidenta. Porobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo David Koubek

Podle politologa a konzultanta Sergia Berenszteina se třicet let po konci diktatury vyčerpal zájem o politiku:

„Kampaně nevyvolávají v lidech nadšení, neexistují charismatičtí kandidáti a ani programy nepřinášejí žádné zásadní návrhy na zlepšení.“

Kandidát pravého středu Mauricio Macri slibuje změny, prosazuje například uvolnění některých ekonomických regulací. Daniel Scioli je spíše pokračovatelem politiky dosavadní prezidentky Cristiny Fernándezové de Kirchner, i když s obměnami.

Končící prezidentka je výrazná osobnost a charismatická žena. Na politických setkáních často vyčnívá svými protiamerickými nebo protievropskými postoji. Má řadu skalních příznivců, na druhou stranu ji mnoho lidí téměř až nenávidí.

Vděční jsou jí zejména chudí Argentinci. Podle její příznivkyně Gabriely Medinové postavila Cristina Fernándezová de Kirchner ekonomiku na nohy a věnovala dostatečné prostředky na sociální dávky. Volička vládní koalice přiznává problémy, ale většina Argentinců si prý může více dovolit.

Jak ale řekl ekonom Guillermo Rozenwurcel, stát podpořil sociální politikou spíš bohatší vrstvy a chudoba podle něj začíná narůstat. Neví se ovšem o kolik, protože statistický úřad přestal zveřejňovat potřebné údaje.

Argentinci kromě prezidenta vybírají i část kongresu a guvernéry.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme