Útočník ze San Bernardina se chystal k atentátu už před lety. Tvrdí to anonymní zdroje CNN

Střelec z kalifornského San Bernardina plánoval kromě útoku před týdnem i další napadení. Uvedla to americká televize CNN, která má informace ze dvou zdrojů blízkých vyšetřování. Syad Farook a jeho manželka před týdnem zastřelili v budově střediska sociálních služeb v San Bernardinu 14 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřovatelé FBI u auta pachatelů masakru v San Bernardinu

Vyšetřovatelé FBI u auta pachatelů masakru v San Bernardinu | Zdroj: Reuters

Podle CNN vyšetřovatelé FBI o nedávné minulosti dvojice atentátníků zjistili, že jejich radikalizace a příklon k myšlenkám islamistů se odehrála v posledních několika měsících až letech.

O manželce Syada Farooka Tashfeen Malikové FBI ví, že na internetu v poslední době vyjadřovala sympatie k radikálnímu hnutí Islámský stát. Například na facebooku obdivovala jednoho z lídrů hnutí Abu Bakra al Bagdádího.

Radikalizace jejího manžela ale byla delší. Podle zdrojů televize CNN plánoval útok podobný atentátu v San Bernardinu už před 3 lety.

V roce 2012 se Syad Farook spolčil s dalším útočníkem, už měli vybraný i cíl a pravděpodobně měli i připravený plán napadení, ale protože policie provedla kvůli pátrání po teroristech několik zátahů v oblasti kolem San Bernardina, atentát nakonec neprovedli.

Syad Farook ale nepatřil na seznam lidí, které policie podezírala z kontaktů s teroristy.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme