Obama při slibu věrnosti nových amerických občanů kritizoval protiimigrační nálady

Nová země, nové občanství a šance na nový - a snad i lepší - život. S takovou vidinou se uchází o americké občanství řada přistěhovalců. Několik desítek z nich složilo slib věrnosti v přítomnosti amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten při té příležitosti znovu kritizoval podněcování protiimigračních nálad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Zdroj: Reuters

"Tak slibujeme" - slavnostní přísahou v kupoli washingtonského národního archivu skončily pro tři desítky mužů a žen z celého světa od Brazílie po Filipíny roky čekání, papírování a často i úzkostné nejistoty.

Americkou hymnu na místě, kde jsou uložené zakládající listiny Spojených států, poprvé jako občanka poslouchala i rodačka z Kutné Hory Lenka Makalová-Culbertson:

Přehrát

00:00 / 00:00

Tři desítky mužů a žen z celého světa složilo slib věrnosti za účasti amerického prezidenta Baracka Obamy. Více v reportáži Lenky Kabrhelové

„Myslím si, že po 20 letech v této zemi bylo načase. Mám dceru Sofii, která se mě neustále ptala, proč její prezident není můj prezident. A vzhledem k tomu, že je jí sedm a začíná chápat a rozlišovat spoustu věcí - že maminka pochází z jiné kultury, tak jsem se rozhodla, že bych také měla konečně získat občanství.“

„Bylo to hrozně emotivní, protože tu byl prezident Obama, který nám všem potřásl rukou a vedl krátký rozhovor. Teď se po tom skutečně cítím hrdá, že jsem Američanka,“ dodává Lenka Makalová-Calbertson.

A už se těší na novou výsadu, právo i občanskou povinnost - a sice na to, až po dvaceti letech půjde k volbám. A právě imigrace je tématem, které v nich bude hrát důležitou roli.

Noví občané Spojených států | Foto: Reuters

27letá Lorella Praeliová je jak dojatá, tak hlavně vděčná za to, že se stala plnocennou americkou občankou. Mladá žena s dlouhými havraními vlasy pochází z Peru. Do Spojených států se dostala s rodiči jako desetileté dítě, hlavním důvodem pro odchod ze země bylo její zdraví - jako malá při autonehodě přišla o nohu.

"To, že nemám patřičné doklady, jsem zjistila až při přijímacích zkouškách na vysokou školu. Bylo to jako malé zemětřesení. Postupně jsem se zapojila do aktivit mládežnických skupin, které usilují o přijetí imigrační reformy a zákonů, které by zamezily roztrhávání rodin," říká Lorella, která už i přes své mládí urazila pořádný kus cesty ke svému americkému snu.

Její výdrž ji dovedla nejen na univerzitu, ale i vysoko do týmu demokratické kandidátky Hillary Clintonové, kde má na starosti formování politiky k latinskoamerické menšině. O tom, co to skutečně znamená být americkou občankou, ji prý paradoxně nejvíc naučila její maminka, která dosud patří k 11 milionům přistěhovalců bez patřičných dokumentů.

Jmenování se konalo ve washingtonském národním archivu | Foto: Reuters

To, že občanství znamená také povinnosti, zodpovědnost a aktivitu, novopečeným Američanům připomněl prezident Obama. Jen pár hodin před další debatou republikánských kandidátů zároveň odrážel kritiku - ani rodilí ani naturalizovaní Američané by podle něj neměli zapomínat na to, že Spojené státy jsou na imigraci postavené.

„Povinností všech Američanů zvlášť v době sílících protipřistěhovaleckých nálad je postavit se nenávisti a předsudkům,“ prohlásil Obama.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme