Prodej zbraní v USA roste v reakci na Obamou plánovaná zpřísnění

Zásah na špatném místě, tak hodnotí kritici kampaň amerického prezidenta Baracka Obamy, který ohlásil zpřísnění podmínek prodeje střelných zbraní. Zatímco příznivci tvrdší regulace věří, že přísnější přístup sníží počet násilností, odpůrci tvrdí opak. A varují před ořezáváním práv Američanů, kterým možnost vlastnit zbraň garantuje ústava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pistole, zbraně, násilí, střelba, zločin, kriminalita, přepadení, loupež, Smith & Wesson

Pistole, zbraně, násilí, střelba, zločin, kriminalita, přepadení, loupež, Smith & Wesson | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Ruční zbraně, revolvery, pistole, pušky, brokovnice, poloautomatické zbraně - některé na stěně, jiné ve vitrínách. Ve všední den se tady v obchodě United Gun Shop ve městě Rockville ve státu Maryland střídá jeden zákazník za druhým. Pod velkou americkou vlajkou s prodavači živě diskutují o tom, jakou zbraň si vybrat. A na výběr je z čeho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do jednoho z obchodů se zbraněmi ve státu Maryland se vypravila americká zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Majitel obchodu Cory Brown předvádí jeden z oblíbených modelů - českou pistoli CZ 75. Co musí potenciální zákazník splňovat, aby si ji odnesl domů?

„Sídlíme v Marylandu, který patří ke státům s nejpřísnější legislativou. Pokud mluvíme obecně o Spojených státech, každý, kdo si chce pořídit zbraň, musí jít do obchodu, který má oficiální licenci k prodeji."

"Potom, co si vybere zbraň, musí vyplnit dotazník a pravdivě odpovědět, zda má záznam v trestním rejstříku. Jestli byl trestaný za těžké zločiny nebo domácí násilí, musí předložit doklady. Prodejce všechno zadá do databáze FBI, která žádost schválí, vyžádá dodatečnou kontrolu, nebo zamítne,“ vysvětluje Cory, který je přesvědčený o tom, že systém už teď funguje dobře.

„Nepamatuju si případ, že by sem přišel zločinec a pokoušel se koupit si zbraň,“ tvrdí majitel obchodu, který cestu ke snížení násilí vidí především v potírání kriminality a ve větší dostupnosti péče pro psychicky nemocné, včetně veteránů trpících posttraumatickou stresovou chorobou.

Právě vyčlenění dodatečných prostředků na zdravotní péči je součástí změn, které chce zavést prezident Barack Obama. A i když se s ním zodpovědní majitelé zbraní v lecčems shodnou, kontrola střelných zbraní je zjevně tématem, které Ameriku hluboce rozděluje.

Většina Američanů zpřísnění prodeje vítá

Podle nových průzkumů prezidentova opatření podporuje 67 procent Američanů. Prodej zbraní ale přinejmenším v posledních týdnech stoupá. Vyhrocená debata, umocněná předvolební kampaní, láká do obchodů se zbraněmi nové a nové zákazníky.

U konkurence v Marylandu, kde rozhodně nepatří ke stoupencům prezidentových kroků, stojí s novou zbraní v ruce sportovní střelci, lovci, sběratelé, ale třeba i duchovní, který mimo záznam přiznává, že ho intenzivní debata dovedla až k obavám o bezpečnost jeho farníků.

To, že zájemců o střelné zbraně přibývá, potvrzuje o 20 kilometrů dál i Cory Brown.

„Přichází sem spousta nových lidí, a podle mne je to kvůli tomu, že zbraně se neustále probírají v médiích. Chápu, že cílem je omezit zločin, ale média i politici nahánějí lidem strach. Často nám sem chodí zákazníci, kteří se identifikují jako demokraté. Říkají, že celý život byli z principu proti zbraním, ale po útoku v Kalifornii mají strach, a proto se zbraň nakonec rozhodli pořídit,“ popisuje Cory Brown, který je zastáncem pravidla, že každý zodpovědný vlastník zbraně by měl mít i detailní přehled o zákonech, pravidlech a bezpečném zacházení.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme