Clintonová čelí další kritice kvůli aféře s e-maily, podle průzkumů ztrácí řadu voličů

Americká kandidátka na prezidentský úřad Hillary Clintonová má znovu problém kvůli skandálu s e-maily z doby, kdy byla ministryní zahraničí. Podle Bílého domu obsahoval nezabezpečený server e-maily označené jako ‚přísně tajné‘. Skutečnost, že Clintonová během působení ve vládě používala soukromý e-mail, ovlivnil i volební kampaň. Podle průzkumů už kandidátka kvůli skandálu ztratila důvěru řady voličů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demokratická kandidátka na úřad amerického prezidenta Hillary Clintonová

Demokratická kandidátka na úřad amerického prezidenta Hillary Clintonová | Zdroj: Reuters

Nezabezpečený domácí server Hillary Clintonové obsahoval nejméně desítku e-mailů považovaných za ‚přísně tajné‘, což je jeden z nejvyšších stupňů utajení americké vlády.

Mluvčí ministerstva zahraničí John Kirby potvrdil, že dokumenty nebyly utajené v době odeslání.

„Na základě žádosti tajných služeb jsme 22 dokumentů zařadili mezi přísně tajné a nebudeme z nich zveřejňovat ani část. V době odeslání ale tyto informace utajované nebyly,“ řekl Kirby.

Označení ‚přísně tajné‘ podle ministerstva zahraničí dostaly proto, že by velmi výrazně ohrozily národní bezpečnost, pokud by se dostaly na veřejnost.

Volební štáb Clintonové se snaží podezření zbavit - požaduje, aby ministerstvo alespoň části utajovaných e-mailů zveřejnilo.

Zdroje zevnitř zpravodajských služeb potvrdily agentuře AP, že 37 stránek obsahovalo informace o speciálních utajovaných programech, jako například zásahy bezpilotních letounů nebo vládní odposlechy.

Lenka Kabrhelová, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme