Virus zika se údajně šíří i pohlavním stykem. Přenos potvrdili lékaři v USA

Lékaři z Centra pro kontrolu nemocí a prevenci z amerického Dallasu potvrdili přenos viru zika při pohlavním styku. Ve Spojených státech je to údajně poprvé, co se virus přenesl z člověka na člověka. Odborníci dosud přepokládali, že ziku šíří pouze komáři určitého druhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnický úřad v Texasu oznámil přenos viru zika pohlavním stykem

Zdravotnický úřad v Texasu oznámil přenos viru zika pohlavním stykem | Zdroj: Reuters

Pokud se nový způsob přenosu potvrdí, výrazně to podle odborníků boj s virem zkomplikuje.

„Zatím jsme počítali s tím, že virus přenášejí pouze moskyti. Teď se bavíme o sexuálně přenosném viru, to je problém už jen proto, že 80 procent nakažených nemá žádné symptomy,“ upozornil Zachary Thompson z dallaského zdravotnického úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Virus zika se údajně šíří i pohlavním stykem. Přenos potvrdili lékaři v USA. Hostem ČRo byl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula připomíná, že podezření, že se nákaza přenáší pohlavním stykem, se ve Spojených státech objevilo už v minulosti.

„Jsou evidované dva případy, kde k tomuto přenosu došlo. A už předtím byl dokumentován případ, kdy se jeden pracovník vrátil ze Senegalu do USA a nakazil manželku, která nikdy Spojené státy neopustila. To znamená, že o tom, že je možná sexuální cesta, se spekuluje,“ vysvětluje.

Před možným šířením viru zika při sexu už varovala i Světová zdravotnická organizace. Ta zároveň vyhlásila kvůli viru celosvětový stav nouze s tím, že by se nákaza mohla dostat i do Afriky a Asie.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Virus zika je nebezpečný především pro těhotné ženy, protož pravděpodobně způsobuje vývojovou poruchu dětí. Oficiálně se tato teorie ještě nepotvrdila. I přesto chce ale Světová zdravotnická organizace zajistit, aby těhotné ženy v postižených státech věděly, jak se před nákazou chránit.

Pro dospělého člověka je podle odborníků virus relativně neškodný. Vyvolává pouze několikadenní horečky. „Zhruba čtyři lidé z pěti vůbec nepoznají, že se nakazili. Dojde tady pouze ke konverzi protilátek a jakékoli klinické příznaky chybí. 20 procent populace nákazu prodělává klasickou chřipkovou formou,“ popisuje Prymula.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme