Šest náhodně vybraných lidí zastřelil útočník v Michiganu. Policie ho dopadla

Policie v americkém státě Michigan po několika hodinách intenzivního pátrání zadržela muže, který zastřelil šest lidí a dva vážně zranil. Své oběti si nejspíš vybíral náhodně. Zabíjel celkem na třech parkovištích v okresu města Kalamazoo. Motiv útočníka stále není jasný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká policie zadržela střelce, který v okrese města Kalamazoon zastřelil 6 lidí na třech různých místech

Americká policie zadržela střelce, který v okrese města Kalamazoon zastřelil 6 lidí na třech různých místech | Zdroj: ČTK

Kalamazooská policie potvrdila, že střelcem byl 45letý běloch a řidič alternativní taxislužby Uber Jason D., který prý několik hodin jezdil autem po městě a náhodně vraždil. Na místa útoku se přesouval v automobilu Chevrolet SUV černé barvy, ve kterém policisté také našli zbraně.

Při zatýkání prý muž nekladl odpor. Policie se teď podle mluvčího Paula Matyase snaží objasnit motiv neštěstí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nedávno prezident Obama oznámil přísnější pravidla pro držení zbraní, nyní USA zasáhla další střelba. V Michiganu zemřelo 7 lidí. Hostem ČRo byl zbrojní analytik Jaroslav Štefec

„Je to nejhorší noční můra, když někdo jezdí po okolí a náhodně zabíjí lidi. Většinou to má nějaký důvod. V tomhle případě jsme ale žádný nenašli. Doufejme, že nám ho při výslechu prozradí sám pachatel,“ uvedl.

Krveprolití začalo v sobotu večer, když svědci přivolali policii do okresu Kalamazoo, kde útočník u bytového domu postřelil jednu ženu. Střelil ji hned čtyřikrát. Následně zaútočil v prodejně aut, kde zabil dva lidi a jednoho zranil. Při třetím útoku zastřelil čtyři lidi na parkovišti u restaurace Cracker Barrel.

Mezi šesti oběťmi jsou podle místních médií i dvě děti. Osmiletého chlapce měl střelec zabít spolu s jeho otcem na parkovišti u automobilky. Na parkovišti u restaurace vážně zranil 14letou dívku, která později zraněním podlehla. V kritickém stavu zůstává po útoku jedna žena.

Problém se zbraněmi ve Spojených státech se dlouhodobě neúspěšně snaží řešit prezident Barack Obama. Chce zavést alespoň to, aby prodejci museli povinně prověřovat minulost kupce. Šéf Bílého domu ale opakovaně naráží na odpor Kongresu, který ovládají Republikáni.

Počátkem roku se proto rozhodl opatření prosadit pomocí prezidentských nařízení, která zákonodárce obcházejí. „Zatím se ale nic nezměnilo. Prezident Obama tam narazí na odpor velmi silného lobby Národní střelecké asociace, která reprezentuje naprostou většinu Američanů. Protože v USA skutečně zbraně vlastní většina lidí,“ říká zbrojní analytik Jaroslav Štefec.

„A myslím, že se mu zpřísnění pravidel pro prodej zbraní ani nepodaří prosadit, protože je to i podle rozhodnutí nejvyššího soudu v rozporu s ústavou. Muselo by tedy dojít ke změně ústavy a tam už není příliš prostoru na restrikce. Protože k restriktivním opatřením docházelo v několika vlnách už od minulého století,“ dodává.

Ročně ve Spojených státech po střelbě zemře na 30 tisíc lidí. Jen tento týden to bylo nejméně devět lidí.

Zdeněk Novák, Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme