Český olympijský tým pořídí do Ria kvůli viru zika repelenty, pětibojaři je už vyzkoušeli

Brazílie bojuje s virem zika a obavy panují i mezi návštěvníky a sportovci, kteří se chystají na letní olympijské hry do Ria de Janeira. Protože virus přenášejí komáři, organizační výbor her nabídl týmům sítě proti tomuto hmyzu. Národní svazy by si je ale musely zaplatit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olympijské kruhy

olympijské kruhy | Foto: Roman Růžička

Ani Český olympijský výbor nebere zdravotní rizika na lehkou váhu. A nejen teď kvůli zice, jak říká jeho sportovní ředitel Martin Doktor.

„My už v podstatě před rokem jsme si zadali analýzu zdravotních hrozeb, které tady jsou. Jestli je nutné podstoupit nějaké očkování, nebo ne,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se čeští sportovci brání před virem zika natáčel David Koubek

Pro ženy, které plánují těhotenství, by mohl být právě virus zika velký problém. Komáři ale také přenášejí horečku dengue. Proti těmto nemocem očkování zatím není. Jediný způsob tak zůstává prevence.

„Budeme pořizovat speciální repelenty, budeme používat i odpařovače látek proti hmyzu,“ dodává Doktor.

Pětibojaři už repelenty používají

Dostatek repelentů s sebou měli minulý týden na světovém poháru v Riu i čeští moderní pětibojaři. Obhájce olympijského zlata z Londýna David Svoboda se před příletem bál.

„Ale teď jak jsme tady, tak se moje obavy a strach z nákazy úplně rozplynul a připadá mi to stejné, jako to bylo vždy, když jsme tady byli,“ vysvětluje Svoboda.

Repelenty ale používají každý den. A to i Svobodův kolega Jan Kuf: „Určitě to je nějaké riziko, určitě se na to musí dbát, nemělo by se to asi podcenit.“

Američané jsou opatrní

Sportovní šéf českých olympioniků Martin Doktor pak ujišťuje, že sportovci o hrozbách zprávy mají.

„Samozřejmě sportovce informujeme o hrozbách tak, jak k nám přicházejí informace jak ze Světové zdravotnické organizace, tak z organizačního výboru, ale i z našich analýz, které si necháváme v předních našich pracovištích zpracovávat,“ tvrdí.

Prohlášení amerického olympijského výboru, že tamní sportovci do Ria nemusejí, pokud se ziky bojí, mu pak připadá zbytečné.

„Myslím si, že americký olympijský výbor ani nic takového ohlašovat nemusel, protože na olympiádu se nemusí, na olympiádu se chce, to znamená, že kdyby někdo nechtěl odletět na olympiádu, tak mu v tom nikdo samozřejmě bránit nemůže,“ míní Doktor.

Olympijské hry Rio de Janeiro 2016 - mapa sportovišť | Foto: Český rozhlas

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme