Lidé mají právo kritizovat vládu, řekl Obama Kubáncům

Americký prezident Barack Obama vyzval v Havaně k dodržování politických a občanských svobod. Projev ke kubánskému národu byl vrcholem jeho historické návštěvy. Po vystoupení se setkal s představiteli protikomunistické opozice, které ocenil za odvahu v boji proti režimu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projev Baracka Obamy ke Kubáncům v havanském Velkém divadle

Projev Baracka Obamy ke Kubáncům v havanském Velkém divadle | Zdroj: Reuters

Lidé by měli mít podle Baracka Obamy právo kritizovat vládu a organizovat poklidné protivládní protesty.

Lidská práva jsou univerzální, řekl americký prezident, podle něhož mají vlády obou zemí na tuto věc rozdílný názor. Zároveň vyzval americký Kongres ke zrušení obchodní blokády karibské země, která je podle něj "přežitým břemenem pro Kubánce".

Obama v projevu přenášeném živě státní televizí nesáhl přímo ke kritice kubánské vlády, prohlásil však, že Kubáncům představí hodnoty, které uznává on sám i celé Spojené státy. Vedle svobody shromažďování a projevu hájil rovněž svobodu médií a volný přístup k internetu, které na komunisty ovládaném ostrově nejsou.

"Jen se svobodným přístupem k informacím a k různým názorům budete moci (Kubánci) využít svůj potenciál," řekl šéf Bílého domu, který je na návštěvě Kuby jako první úřadující americký prezident po 88 letech.

Obamův projev ke kubánské veřejnosti sledoval i vůdce země Raúl Castro | Foto: Reuters

Obama, který již v pondělí jednal s kubánským vůdcem Raúlem Castrem, v projevu před plným sálem havanského Velkého divadla uvedl, že cílem jeho cesty je "pohřbít pozůstatky studené války mezi USA a Kubou a nabídnout přátelskou ruku Kubáncům".

Jeho řeč se nesla ve vstřícném duchu, když zdůraznil řadu společných hodnot uznávaných obyvateli obou zemí a již poněkolikáté kritizoval stále platné embargo, jehož případné zrušení je v rukou Kongresu.

Obamovu historickému vystoupení přihlíželo i kubánské vedení, jenž dál tvrdě trestá každý projev kritiky.

Po projevu ve Velkém divadle se Obama na velvyslanectví Spojených států setkal s představiteli protikomunistické opozice, které ocenil za odvahu v boji proti režimu.

Na americkém velvyslanectví se Barack Obama sešel s kubánskými disidenty | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme