Sobotka se v USA přihlásil k evropským hodnotám i myšlenkám Václava Havla

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD během návštěvy Washingtonu vyzval k bližší spolupráci Evropské unie a Spojených států. V projevu v ústavu pro mezinárodní vztahy Brookings Institution se přihlásil také k evropským myšlenkám, které podle něj sdílí celá česká vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projev pronesl premiér Sobotka během návštěvy Washingtonu v ústavu pro mezinárodní vztahy Brookings Institution

Projev pronesl premiér Sobotka během návštěvy Washingtonu v ústavu pro mezinárodní vztahy Brookings Institution | Zdroj: ČTK

Český premiér Bohuslav Sobotka připomněl vizi Václava Havla o Evropě bez hranic, kontinent teď podle něj ale čelí vážným výzvám.

Mezi současnými riziky vyjmenoval během projevu proneseného v češtině občanskou válku v Sýrii, Islámský stát, terorismus i migrační a uprchlickou krizi. Zmínil i situaci na východě Ukrajiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průběhu návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD ve Washingtonu mluvila zpravodajka ČRo v USA Lenka Kabrhelová

Upozornil také, že roste frustrace a nespokojenost obyvatelstva a množí se výzvy k radikálním řešením. V této situaci se podle něj daří nacionalismu. Žádný z problémů podle Sobotky evropské státy nejsou schopné řešit jednotlivě.

„Pokud se máme vypořádat s terorismem, dosáhnout stabilizace v Sýrii nebo Libyi, tak to bude vyžadovat spolupráci mezi Evropou a Spojenými státy. Pro Českou republiku je velmi důležité, pokud jsme členy Evropské unie tak, aby byla funkční,“ řekl.

Premiér to prohlásil pár dnů poté, co prezident Zeman v rozhovoru pro čínskou televizi kritizoval politiku bývalé české vlády právě kvůli tomu, že podle něj příliš podléhala EU i USA.

Večeře s Obamou

Bohuslava Sobotku čeká přijetí v Bílém domě, kde povečeří společně s dalšími státníky ze zhruba 50 zemí s americkým prezidentem Barackem Obamou. Jde o součást summitu o jaderné bezpečnosti, což je hlavní důvod premiérovi návštěvy ve Washingtonu.

Summit se zaměřuje především na zmírnění hrozby jaderného terorismu. Pro americkou vládu je snaha o omezení počtu atomových zbraní a zmírnění rizika teroristických útoků jednou z priorit. Iniciativu Obama ohlásil v roce 2009 v Praze.

Sobotka dnes ráno mluvil také s investory, podnikateli i zástupci filmového průmyslu, se kterými debatoval o možných vládních pobídkách. Téma bude znovu řešit i na západním pobřeží Spojených států, kde se setká s představiteli největších hollywoodských filmových studií.

Lenka Kabrhelová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme