Republikáni a demokraté budou hlasovat v primárkách ve Wisconsinu

Spojené státy dnes čeká další etapa nominačního maratonu, při kterém se vybírají kandidáti letošních prezidentských voleb. Tentokrát se bude hlasovat ve státě Wisconsin na severu země, kde budou v primárkách o rozdělení delegátů stranických nominačních sjezdů rozhodovat republikáni i demokraté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump děkuje svým příznivcům

Donald Trump děkuje svým příznivcům | Zdroj: Reuters

Republikánští soupeři mají podle předpokladů před sebou tvrdý zápas, který může určit celkovou strategii dalšího boje.

Favorit Donald Trump do souboje vstupuje z druhého místa, které mu přisuzují průzkumy veřejného mínění.

Jeho protikandidát Ted Cruz má ve Wisconsinu před Trumpem náskok pět až deset procentních bodů. Přesto newyorský miliardář o svém vítězství nepochybuje. „Svět vzhlíží k Wisconsinu," prohlásil na shromáždění ve městě La Crosse.

Trump se v pondělí nechal slyšet, že vítězství ve Wisconsinu mu prakticky zajistí celkovou nominaci a v kampani se pak bude moci soustředit na boj s Hillary Clintonovou, pravděpodobnou vítězkou demokratického nominačního zápasu.

Pro Cruze by úspěch ve Wisconsinu byl pobídkou k dalšímu boji, i když k nominaci má jednoznačně blíž Trump. Získal zatím 736 delegátů, zatímco Cruz 463. John Kasich si zajistil hlasy 143 delegátů.

Ve stínu bouřlivého zápasu republikánů zůstává boj o demokratickou nominaci, který svádí už jen Clintonová a Bernie Sanders.

Přestože exministryně zahraničí má podle většiny analytiků nominaci „matematicky" jistou, Sanders zbraně neskládá - tím spíš ve Wisconsinu, kde mu průzkumy předpovídají těsné vítězství. Nad svou soupeřkou vede zhruba o dva až pět procentních bodů.

Přestože Sanders v šesti ze sedmi minulých volebních shromážděních vyhrál, náskok Clintonové příliš nesnížil. Bývalá první dáma má na svém kontě 1712 delegátů, Sanders 1011.

Pozornost obou je teď kromě Wisconsinu upřena hlavně na stát New York, kde se bude hlasovat 19. dubna a kde je ve hře 247 delegátů. Sanders se v tomto státě narodil, Clintonová New York zastupovala v Senátu amerického Kongresu.

Republikáni budou ve Wisconsinu rozdělovat 42 delegátů, demokraté 96, z nichž deset takzvaných superdelegátů má na nominační konferenci právo volného hlasování. První výsledky lze očekávat ve středu po 03.00 SELČ.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme