Američtí vědci podle úřadů definitivně potvrdili, že virus zika způsobuje mikrocefalii

Virus zika způsobuje vážné vrozené vady mozku u dětí. Potvrdili to experti amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí. Onemocnění se šíří hlavně v Jižní Americe a Karibiku. Experti varují ale i před možnými důsledky ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testování krve na přítomnost viru zika

Testování krve na přítomnost viru zika | Zdroj: Reuters

Američtí vědci potvrdili podle Centra pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) podezření, které panovalo měsíce - virus zika prokazatelně vede k mikrocefalii i dalším vážným neurologickým poruchám u dětí, jejichž matky během těhotenství prodělaly onemocnění.

Podle ředitele Centra pro prevenci a kontrolu nemocí Toma Friedena jde o bezprecedentní situaci, kdy jediné bodnutí komára může vést k vrozené poruše mozku.

Nová zjištění zvýší tlak na Kongres, který vláda požádala o vyčlenění téměř dvou miliard dolarů na boj s nebezpečným virem.

Američtí vědci se obávají, že onemocnění může mít větší dopad, než se předpokládalo. Virus už se šíří v Portoriku a mohl by se objevit v až třiceti amerických státech.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme