Clintonová a Sanders se ostře střetli v prezidentské debatě před newyorskými primárkami

Pět dnů před klíčovými primárkami v New Yorku to zajiskřilo mezi prezidentskými kandidáty demokratické strany. Bývalá ministryně Hillary Clintonová a senátor Bernie Sanders se v živě přenášené debatě ostře střetli v otázkách domácí i zahraniční politiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentští kandidáti amerických demokratů Hillary Clintonová a Bernie Sanders se ostře střetli v televizní debatě

Prezidentští kandidáti amerických demokratů Hillary Clintonová a Bernie Sanders se ostře střetli v televizní debatě | Zdroj: Reuters

Hillary Clintonová a Bernie Sanders vyrazili do tvrdého boje o přízeň newyorských demokratických voličů. Oba kandidáti útočili jeden na druhého v otázce zkušeností i politického úsudku.

Debatu provázely výpady, zvýšený hlas i sarkasmus na téma vlivu velkých finančních skupin z Wall Street, kontroly zbraní i zahraniční politiky. V jednu chvíli je dokonce moderátor varoval, že jestli nepřestanou na sebe křičet, publikum neuslyší ani jednoho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezidentští kandidáti amerických demokratů Hillary Clintonová a Bernie Sanders se střetli v prezidentské debatě

Sanders kritizuje favoritku boje za to, že její kampaň získala peníze od velkých korporací a Clintonová tak podle něj nebude nezávislá. Připomněl také například její podporu válce v Iráku nebo dohodám o volném obchodu.

Politička, která má v průzkumech dál převahu, svého konkurenta naopak viní z toho, že není realistický ve svých slibech. Kritizovala například jeho návrhy na zrušení školného na veřejných vysokých školách a univerzitách. Doslova prohlásila, že "popsat problém je mnohem lehčí než ho skutečně vyřešit".

Ostré výměny názorů budou podle pozorovatelů pokračovat až do úterních primárek v New Yorku.

Hillary Clintonová je stále favoritkou boje v demokratické straně, podle aktuálních průzkumů veřejného mínění ve státě New ve státě New York vede nad Sandersem v dvojciferných číslech.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme