Před důležitými primárkami v New Yorku stoupá mezi mladými obliba Bernieho Sanderse

V New Yorku se schyluje k důležité bitvě. Demokratičtí i republikánští prezidentští kandidáti svedou souboj v klíčovém kole primárek. Favority jsou dál Hillary Clintonová a Donald Trump. Demokratické političce ale šlape na paty senátor Bernie Sanders, kterému se daří oslovovat mladé Američany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hiphopeři, vousatí hipsteři, dvacetiletí studenti. Mladí Američané mají nečekaného volebního hrdinu, Bernieho Sanderse. 74letý politik se na americké poměry nečekaně označuje za demokratického socialistu.

Stephen a Nolan, 20letí studenti z newyorského Brooklynu a Queensu patří ke skalním příznivcům bělovlasého senátora, který už si vysloužil přirovnání k Supermanovi i dalším akčním hrdinům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se z bělovlasého senátora Bernieho Sanderse stal hrdina mladých Američanů? To v předvečer důležitých primárek v New Yorku zjišťovala zpravodajka ČRo v USA Lenka Kabrhelová.

To, že je jeden z nejstarších amerických zákonodárců hvězdou mezi nejmladšími voliči, označují studenti úsměvem za ironii osudu. Status superstar má ale prý dobré důvody.

„Bernie chce změnit to, jak se financují politické kampaně. Chce zabránit tomu, aby několik bohatých rodin kontrolovalo prostřednictvím peněz vládu. Je pro sociální spravedlnost, vzdělávání zdarma,“ vyjmenovává Nolan.

Podobné argumenty zmiňují i mnohé mladé Američanky, tady v davu, který neváhá čekat na senátora hodiny. Ideje jsou pro ně, jak říkají, důležitější než to, aby v Bílém domě zasedla první žena.

19letá studentka managementu Karen je ale připravená pro favoritku demokratického boje Hillary Clintonovou na podzim hlasovat, pokud 74letý politik v primárkách neuspěje. Dnešek by měl napovědět, jak velké jeho šance doopravdy jsou.

Bernie Sanders svou konkurentku Hillary Clintonovou hodiny před začátkem hlasování obvinil z porušení pravidel financování kampaně.

Na republikánské straně se Donald Trump snaží udržet převahu nad Tedem Cruzem a Johnem Kasichem a získat tolik hlasů, aby dosáhnul na většinu stranických delegátů rozhodujících o nominaci.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme