Donald Trump podle odhadů ovládl primárky v Indianě. Ted Cruz ukončil kampaň

Favorit republikánské prezidentské nominace Donald Trump přesvědčivě vyhrál důležité úterní primárky ve státě Indiana. Vyplývá to z odhadů amerických televizních stanic zveřejněných bezprostředně po uzavření volebních místností. Jeho oponent Ted Cruz oznámil ukončení kampaně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Zdroj: Reuters

Cruz podle průběžných výsledků po sečtení více než 80 procent získal necelých 38 procent hlasů, kdežto Trumpa volilo přes 53 procent voličů.

Ted Cruz zdůvodnil svůj odchod z kampaně tím, že nevidí reálnou cestu ke stranické nominaci. Ukončení ale bylo tak trochu překvapením, čekalo se, že Cruz vydrží až do letního stranického sjezdu. V Indianě dostal o 17 procent hlasů méně než Donald Trump, který si tak zajistil i drtivou většinu delegátů.

V Boji dál zůstává guvernér Ohia John Kasich, který chce vytrvat až do červencového sjezdu, nicméně má teď minimum hlasů i minimum delegátů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po primárkách v Indianě z boje o kandidaturu vypadl republikánský senátor Ted Cruz, dění sleduje zpravodajka Lenka Kabrhelová

Newyorský realitní magnát Trump těsně před indianskými volbami prohlásil, že pokud vyhraje, je souboj o nominaci ukončen a soupeři Ted Cruz s Johnem Kasichem jej již nemohou zastavit.

U demokratů je poměr hlasů mezi Hillary Clintonovou a Berniem Sandersem vyrovnanější.

Po sečtení 68 procent hlasů má politik označující sám sebe za demokratického socialistu přes 53 procent z nich, zatímco někdejší ministryně zahraničí necelých 47 procent.

Trumpovi podle aktuálního propočtu agentury AP zbývá k automatické nominaci 241 delegátů, zatím jich má 996. V Indianě je k dispozici 57 delegátských hlasů, což je s výjimkou Kalifornie nejvíce mezi zbývajícími státy, kde se primárky ještě nekonaly.

Republikánská pravidla v Indianě zvýhodňují vítěze. Pokud Trump skutečně vyhraje, automaticky získá 30 delegátů. Zbývajících 27 delegátů je vždy po třech rozděleno mezi devět kongresových okrsků, vítěz okrsku pak bere všechny tamní delegáty.

Jestliže miliardář vyhraje nejen na celostátní úrovni, ale i ve všech okrscích, obdrží všech 57 delegátů, což mu podle mnohých analytiků zřejmě zajistí nominaci.

Situace u Demokratů

Demokraté volí poměrným systémem a oba kandidáti si mezi sebe rozdělí 92 delegátských hlasů. Clintonové k jistotě nominace chybí 218 delegátů.

Dnešní ztráta ji sice může zpomalit, ale nečeká se, že by ji ohrozila. Clintová zůstává favoritkou, má totiž o několik milionů hlasů víc než Sanders. Ten chce ale vytrvat v boji až do červencového sjezdu demokratické strany.

Volby v USA | Foto: Český rozhlas

Volby v USA | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme