Šéf brazilských poslanců zrušil rozhodnutí o sesazení prezidentky Rousseffové

Úřadující předseda dolní komory brazilského parlamentu Waldir Maranhao dnes zrušil rozhodnutí poslanců o odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové. Vyhověl tak žádosti generálního prokurátora, který podle místní tiskové agentury Agencia Brasil žádal opakování hlasování v dolní komoře kvůli procedurálním chybám. Již ve středu měli přitom o sesazení prezidentky hlasovat senátoři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O osudu brazilské prezidentky rozhodne senát na začátku května

O osudu brazilské prezidentky rozhodne senát na začátku května | Zdroj: Reuters

„Nevím, jaké to bude mít důsledky. Mějme se na pozoru, žijeme v konjunktuře triků a protitriků,“ reagovala na Maranhaovo oznámení Rousseffová. „Musíme hájit demokracii, bojovat proti puči a proti celému tomuto extrémně neregulérnímu procesu,“ dodala prezidentka.

Rousseffová je viněna z toho, že před minulými volbami manipulovala s výsledky státního rozpočtu ve snaze zamaskovat rostoucí schodek. Většina senátorů se podle médií chystala žalobu podpořit.

V čele země by pak měl stanout viceprezident Michel Temer, než by během maximálně 180 dnů horní komora pod vedením předsedy nejvyššího soudu rozhodla o definitivním sesazením Rousseffové. Temer by pak měl dosloužit původní mandát prezidentky do konce roku 2018.

Dolní komora parlamentu se pro ústavní žalobu vyslovila v polovině dubna. Dnes ale šéf poslanců vyhověl žádosti prokuratury o zrušení rozhodnutí. To znamená, že by se měla ústavní žaloba vrátit do dolní komory k novému projednání.

Maranhao, který v čele poslanců stanul teprve minulý týden, anulování vysvětlil mimo jiné tím, že poslanci neměli před hlasováním v plénu mluvit s médii tom, jak budou hlasovat. Jednou z chyb prý bylo to, že hlasování nebylo formálně potvrzeno usnesením.

Nový šéf poslanců nahradil v čele dolní komory Eduarda Cunhu, jehož nejvyšší soud dočasně zbavil funkce kvůli obvinění z maření vyšetřování korupce, které je proti němu vedeno, a zastrašovaní poslanců. Cunha je považován za vůdce odpůrců prezidentky a byl mezi iniciátory hlasování o jejím odvolání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme