Venezuelská vláda bude rozdělovat 70 procent potravin, v zemi roste kriminalita a sílí protesty

Jídlo ve Venezuele bude na příděl. Socialistická vláda chce rozdělovat až 70 procent veškeré potravinářské produkce v zemi. Tvrdí, že se tak zlepší zásobování a napraví nedostatek často i základních potravin v obchodech, který je podle ní vyvolaný spekulanty a který způsobuje i chaos a kriminalitu. Například v noci na dnešek se na předměstí Caracasu staly terčem útoku kamiony vezoucí potraviny a suroviny. Opozice rozdělování potravin odmítá a tvrdí, že krizi způsobila právě vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před poloprázdnými obchody stojí dlouhé fronty Venezuelanů

Před poloprázdnými obchody stojí dlouhé fronty Venezuelanů | Zdroj: Reuters

Přísun potravin obyvatelstvu má podle socialistické vlády zajistit alternativní distribuční síť. Ta funguje už od loňského dubna, říká se jí CLAP a jsou to místní výbory pro zásobování a produkci.

Jde celkem o 19 500 skladů po celé zemi, kde vykládají zásobovací kamiony zboží a odkud se pak ve formě potravinových balíčků distribuuje obyvatelům, kteří se zaregistrovali v distribučním systému. Lidé to reportérům místních médií popisují jako tašky, ve kterých je mouka, těstoviny, mléko či olej, tedy potraviny, které jsou ve Venezuele nedostatkovým zbožím.

Podle prezidenta Nicoláse Madura právě tyto výbory skoncují s tím, čemu on říká „parazitický kapitalismus“, s překupníky a spekulanty. Socialistická vláda to už několik let označuje za ekonomickou válku proti venezuelské socialistické revoluci. V minulém týdnu dokonce dostaly některé obchody v Caracasu dopis, který zakazuje prodej některého zboží, a přenáší distribuci výhradně na výbory.

Problém ale není jen v distribuci, ale také v nedostatku vstupních surovin pro venezuelské firmy. Prezident Maduro mluvil mnohokrát o tom, že distributoři schovávají zboží, že s ním spekulují, ovšem problémy má i výroba, a nejen potravinářské podniky.

S dováženými surovinami mají problémy vydavatelé novin, výrobci barev, automobilové fabriky, dokonce už je nedostatek i zdravotnického materiálu a léků. Ministr pro výživu Torres před několika dny oznámil, že do země dovezou 150 tisíc tun zemědělských produktů právě pro tyto podniky.

Takže jim zajistí produkci, ale většinu z ní potom budou rozdělovat právě výbory. Jestli to bude stačit, se uvidí. Firma Coca-Cola třeba tvrdí, že nemá cukr pro nápoje.

Situace se zhoršuje

Nedostatek zboží, včetně základních potravin, ale i dalšího zboží, naznačuje hlubokou krizi a komentátoři upozorňují, že se situace postupně zhoršuje.

Zásahy armády proti některým maloobchodním řetězcům nebo prodejnám už byly i v uplynulých letech. Lidé čekali fronty už dříve, systém potravin na příděl, lépe řečeno omezené množství potravin pro každého člověka, se praktikuje už také řadu měsíců a o nedostatku surovin mluví výrobci už dlouho. Všechno ještě zhoršily klesající ceny ropy, takže vládě se ztenčuje hlavní přívod peněz.

Letos se situace vyostřuje, kvůli nedostatku potravin už začíná propukat i násilí. V jednom obchodě, odkud odklonili zásobovací kamion do vládního skladu, se lidé porvali. V San Cristobalu na východě země údajně v pondělí při pokusu o rabování policie zastřelila ženu. V noci na dnešek přepadli lupiči pět kamionů se zbožím ve městě Sucre v metropolitní oblasti Caracasu.

Kvůli suchu se musela začít vypínat elektřina, před několika týdny zavedli ve veřejném sektoru pracovní týden jen dva dny v týdnu. Demonstrace se objevují po celé zemi, ale stále ještě nejde o masové protesty.

Ve Venezuele vypínají na několik hodin denně elektrický proud | Foto: Reuters

Opozice, která má v parlamentu od loňských prosincových voleb většinu, ze všeho viní vládu. Například šéf Sjednoceného stolu opozice Jesus Torrealba prohlásil, že výbory zásobování jsou jen nástroj, jak chce vláda vydírat hladem obyvatelstvo a jak si u některých chce zajistit podporu.

Opozice sice parlamentní volby vyhrála a i prezidentské volby v roce 2013 byly velmi těsné, ale sjednocenou protichávezovskou a protimadurovskou frontu se vládním socialistům stále daří držet v šachu. Teď například blokují referendum o sesazení prezidenta Madura, k jehož vypsání sehnala opozice potřebné podpisy.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme