Střelec zabil v gay klubu na Floridě 50 lidí. Jde o nejhorší tragédii svého druhu v USA

Při střelbě v gay klubu ve floridském Orlandu zemřelo 50 lidí. Dalších více než pět desítek osob bylo zraněno, stav mnoha z nich je kritický. Střelce, který držel v podniku rukojmí, policisté zlikvidovali. Floridské úřady vyhlásily mimořádný stav. Jde o střelbu s vůbec největším počtem obětí v novodobé historii Spojených států. Podle FBI je útočníkův motiv stále nejasný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po útoku na Floridě chodí Američané hromadně darovat krev

Po útoku na Floridě chodí Američané hromadně darovat krev | Zdroj: Reuters

„Slyšel jsem výstřel, pak další a další. Střelba pokračovala i potom, co jsme se dostali ven. Policisté na nás křičeli – utíkejte, utíkejte, vykliďte to tady,“ popsal televizi CNN jeden ze svědků.

Policie útočníka identifikovala jako 29letého Američana afgánského původu Omara Mateena. Jeho otec uvedl, že čin neměl nic společného s náboženstvím. Mladého muže podle něj před několika měsíci rozhněvalo, když na ulici zahlédl dva líbající se gaye, takže prý mohlo jít o zločin z nenávisti.

Policie v tuto chvíli útok vyšetřuje jako takzvaný čin domácího terorismu. Prověřuje, jestli byl útočník radikálním islamistou nebo zda jednal na vlastní pěst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Střelec zabil v gay klubu na Floridě 50 lidí, desítky dalších zranil. Podrobnosti zjišťovala zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Americké federální úřady už potvrdily, že Mateena nevedly v žádné databázi osob podezřelých z napojení na některou z extremistických organizací.

Podle televize NBC útočník údajně před střelbou volal na tísňovou linku a vyjádřil věrnost Islámskému státu (IS). Tato organizace se mezitím k útoku sama přihlásila. Podle agentury Reuters to uvedla agentura Amak napojená na IS.

Střelec vtrhl okolo druhé hodiny ráno místního času (8 hodin SELČ) do klubu, kde se bavilo kolem 300 lidí.

„Lidé po sobě šlapali, sám jsem na někoho několikrát šlápnul. Viděl jsem zastřelené, viděl jsem krev, která byla všude, i na mně. Nejdřív jsem si ani nebyl jistý, jestli je ta krev moje. Kontroloval jsem si proto celé tělo. Když jsem se dostal ven, došlo mi, že to musela být krev někoho jiného,“ vypověděl jeden z hostů, kterému se podařilo včas utéct.

Vyšetřovatele zaráží, že se útočník choval v porovnání s obvyklým postupem radikálů neobvykle. Nejdříve si probil cestu přes ochranku klubu, pak ale střílet přestal, zabarikádoval se uvnitř a držel rukojmí. Radikálům jde ale podle bezpečnostních analytiků zpravidla o to, aby usmrtili co nejvíc lidí. Některým návštěvníkům klubu se podařilo ukrýt na toaletách.

Po asi třech hodinách proti střelci zakročily speciální jednotky. Do klubu vjeli policisté obrněným vozem a použili i umělé granáty. Při následné přestřelce byl útočník zabit.

„Policisté proti útočníkovi zasáhli, aby osvobodili rukojmí. Podezřelý je mrtvý. Byl ozbrojený útočnou puškou, střelnou zbraní a u sebe měl nespecifikovanou výbušninu,“ uvedl šéf orlandské policie John Mina.

Přehrát

00:00 / 00:00

K tragédii na Floridě se vyjádřil i bezpečnostní expert Andor Šándor

Podle zahraniční zpravodajky Českého rozhlasu Lenky Kabrhelové vyvolal útok ve Spojených státech šok, zděšení, ale i obrovskou vlnu solidarity.

Floridský guvernér Rick Scott vyhlásil v příslušném okresu stav nouze a vyzdvihl nasazení policistů: „Je to hrdinství. Šli dovnitř zachraňovat životy, i když věděli, že je tam stále střelec. Měli bychom jim být velmi vděční za to, že nasadili své vlastní životy, aby zachránili další.“

Prezident Barack Obama vyjádřil soustrast pozůstalým. Tragédii označil za teroristický útok a akt nenávisti. Nařídil také, aby byly ve čtvrtek na znamení smutku spuštěny vlajky na půl žerdi.

První zprávy z místa uváděly jen několik zraněných. Později policie upřesnila, že několik lidí zemřelo a počet obětí dále zvyšovala až na současných pět desítek.

„Amerika trpí masovými útoky. Za loňský rok se takových útoků stalo víc jak 370 a zahynulo při nich téměř 500 lidí. Ovšem tento počet, teď se mluví o nějakých 50 lidech, je opravdu skutečně alarmující,“ upozornil ve vysílání Českého rozhlasu bezpečnostní expert Andor Šándor.

Příbuzní a přátelé obětí střelby v nočním klubu | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Na pozoru se má policie i v dalších amerických městech. V Los Angeles například zadržela muže s útočnými zbraněmi, municí a zřejmě i výbušninami, který mířil na výroční gay festival. Zatím neexistují žádné náznaky toho, že by mohly být oba případy propojeny.

Lenka Kabrhelová, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme