Brazilská vláda přidala další stovky milionů korun na zajištění bezpečnosti v Riu

Brazilská vláda přidala další peníze na zajištění bezpečnosti při letních olympijských hrách, které začínají už za 23 dní. Částka, která v přepočtu na koruny přesahuje půl miliardy, je určená vojákům, kteří posílí místní policii. Ta si mimo jiné stěžuje na opožděné výplaty nebo nedostatečné vybavení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská vláda přidala další peníze na zajištění bezpečnosti během olympiády

Brazilská vláda přidala další peníze na zajištění bezpečnosti během olympiády | Zdroj: Reuters

V Brazílii to není s bezpečností jednoduché. Na starosti ji mají v první řadě vlády spolkových států, v případě dějiště olympijských her se tedy jedná o vládu státu Rio de Janeiro.

Tato vláda má však kvůli krizi a špatnému hospodaření velké problémy, které se už odrážejí i na policii. Přesto všechno už ale v Riu začíná kvůli olympijským hrám obří bezpečnostní operace, když místní policii posílí vojáci a federální zásahové jednotky.

Ty přitom budou několikanásobně početnější než místní policie. A právě federální jednotky mají dostat zmíněné dodatečné peníze.

Finance navíc ale obdržela i místní domácí policie, konkrétně to bylo z půjčky, kterou riodejaneirské vládě přiklepl úřadující brazilský prezident Michel Temer.

Olympionici pokřtili knihu Olympijský rok, která vypráví příběhy devíti z nich

Číst článek

Nová opatření jsou znát už i na ulicích, protože příslušníci bezpečnostních složek jsou na turisticky oblíbených místech hojně k vidění.

Co se konkrétních bezpečnostních hrozeb týká, nedávno se na veřejnost dostala informace z Francie, která hovořila o možném útoku brazilského člena samozvaného Islámského státu na francouzskou delegaci během olympijských her. Brazilští politici, kteří jsou zodpovědní za bezpečnost, však uvedli, že nejsou žádné informace o tom, že by se nějaký takový útok chystal.

Na druhou stranu ale upozorňují na to, že to nelze vyloučit. V Riu už i proto figurují ve speciálním štábu odborníci na bezpečnost ze 70 zemí světa.

David Koubek, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme