Při střelbě v Baton Rouge zemřeli tři policisté. Útočníka se podařilo zneškodnit

Při střelbě v Baton Rouge na jihovýchodě Spojených států zahynuli tři policisté, nejméně tři další utrpěli zranění. Stav jednoho z nich je vážný. Útočník byl během přestřelky zabit. Podle televize CBS News a dalších médií byl podezřelý identifikován jako 29letý Gavin Long. Muž byl údajně černé pleti a dnes slavil narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník zastřelil v Baton Rouge nejméně tři policisty

Útočník zastřelil v Baton Rouge nejméně tři policisty | Zdroj: Reuters

Policie původně pracovala s verzí, že další dva střelci mohou být na útěku. Tyto informace se ale nepotvrdily. Muž, který byl při incidentu zastřelen, tak byl nejspíš jediným útočníkem.

Motiv činu dosud není znám. Podle zdroje agentury Reuters pracují vyšetřovatelé i s možností, že pachatel vylákal policisty na místo skrze telefonát na tísňovou linku. Starosta města Kip Holden se domnívá, že šlo nejspíš o přepadení ze zálohy.

„Vypadá to jako cílený útok. Odpověděli jsme na volání tak jako obvykle. A nějaký člověk tam začal střílet na naše policisty a teď máme tři mrtvé. Stalo se to v místě jen asi kilometr a půl od našeho policejního velitelství,“ řekl stanici NBC.

K incidentu došlo krátce před devátou hodinou ráno místního času (kolem 16:00 SELČ) u čerpací stanice na louisianské dálnici Airline Highway. Policie podle zdroje CNN obdržela hlášení o „podezřelé osobě“, která kráčí po dálnici s útočnou puškou. Když policisté dorazili na místo, muž začal střílet.

Obama: Nic neospravedlňuje násilí proti policistům

Policie uzavřela ulice mezi policejním ústředím a mezistátní dálnicí. Na místě činu se nachází množství policejních vozů, nad nimi létají vrtulníky. Policisté také použili robota, aby odhalili případné výbušniny.

„Je to nepopsatelný a neospravedlnitelný útok na nás všechny v době, kdy je třeba jednoty a hojení,“ prohlásil podle webu CNN guvernér Louisiany John Bel Edwards. Guvernér také zamířil do nemocnice, kam byli zranění policisté převezeni. Jeden z nich je podle mluvčí zdravotnického zařízení v kritickém stavu, stav dalšího je uspokojivý a třetí není v ohrožení života.

Útočník zastřelil v Baton Rouge nejméně tři policisty | Foto: Reuters

O střelbě v Baton Rouge byl informován americký prezident Barack Obama, který se po obdobných incidentech z poslední doby snažil zmírnit napětí a velkou část tohoto týdne věnoval snahám o obnovení důvěry mezi policií a komunitami, kterým má pomáhat.

Bílý dům rovněž uvedl, že je s úřady v Baton Rouge v kontaktu, a nabídl jim veškerou nezbytnou podporu. Útoky na strážce pořádku jsou podle Obamy činy zbabělců a nelze nijak ospravedlnit. „Musíme se zklidnit ve svých vyjádřeních a všichni otevřít svá srdce,“ varoval Obama před vyhrocenou rétorikou.

Začátkem července policie v louisianské metropoli zastřelila za nejasných okolností černocha Altona Sterlinga. Jeho smrt vyvolala po celých Spojených státech protesty proti chování policie vůči černochům. Před týdnem pak střelec v Dallasu během demonstrace proti událostem v Baton Rouge zastřelil pět policistů.

Policisté Sterlinga kontrolovali na základě anonymního udání, že vyhrožoval střelnou zbraní. Policisté tvrdí, že odmítal spolupracovat a že se při následné vzájemné potyčce natahoval pro zbraň, kterou u sebe měl. Zákrok včetně střelby natočilo několik svědků na mobilní telefony. Případ prošetřuje mimo jiné ministerstvo spravedlnosti.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme