Bernie Sanders podpořil Hillary Clintonovou, z křesel zvedla delegáty Michelle Obamová

Hvězdy pop music, aplaus, ale i protesty a nespokojenost provázely start amerického demokratického sjezdu ve Filadelfii. Část demokratů dál odmítá podpořit Hillary Clintonovou. Důvodem je skandál kolem prozrazených e-mailů stranického vedení, které odhalily nefér zacházení se senátorem Berniem Sandersem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K podpoře Hillary Clintonové vyzval na sjezdu Demokratické strany Bernie Sanders

K podpoře Hillary Clintonové vyzval na sjezdu Demokratické strany Bernie Sanders | Zdroj: Reuters

Hillary Clintonovou přišla během prvního dne podpořit celá řada osobností. Projev Bernieho Sanderse vyvolával velkou pozornost, ale nejsilnější stopu zanechala současná první dáma Michelle Obamová, která vlastně jako jediná za celý večer byla schopná zvednout z křesel všechny delegáty, a to i rozčilené příznivce Bernie Sanderse.

Přehrát

00:00 / 00:00

Delegáty filadelfského jezdu Demokratické strany USA nadchla Micelle Obamová, informuje přímo z místa zpravodajks ČRo Lenka Kabrhelová

Michelle Obamová dokázala okamžitě navázat kontakt s publikem. Jak řekla, Hillary Clintonová je pro ni v těchto volbách jedinou osobou, které důvěřuje. Připomněla, že Clintonová sama prohrála před osmi lety s Barackem Obamou boj o stranickou nominaci. Ale prohrála se ctí, bez hněvu.

Podle Michelle Obamové je pro prezidentský úřad klíčové zanechat dětem a příští generaci to nejlepší. A toho je prý v těchto volbách schopná jedině Hillary Clintonová.

Delegáty filadelfského sjezdu Demokratické strany pozdravila Michelle Obamová | Foto: Reuters

Příznivci Bernie Sanders zůstávají rozděleni

S příchodem Bernie Sanderse vypukla v sále vřava. Dav provolával jeho jméno a tleskal téměř dvě minuty, takže senátor dlouho ani nemohl začít se svým projevem.

Svým příznivcům poděkoval a vyzval je, aby podpořili Hillary Clintonovou. Podle jeho slov musí každý objektivní pozorovatel dojít k závěru, že všem výzvám, před kterými bude budoucí prezident stát, bude schopná čelit jen ona.

Jeho slova provázel potlesk, ale i pískot, který svědčil o tom, jak hluboce jsou příznivci Bernieho Sanderse rozdělení. Zatímco jedna jejich část odmítá připustit, že jejich favorit prohrál a dál chtějí protestovat, druhá naopak vyzývá k tomu, aby se semkli a dokázali čelit republikánskému kandidátu Donaldu Trumpovi.

Mnozí delegáti jsou ale stále rozhořčení skandálem s prozrazenými e-maily, které odhalily pokusy demokratického vedení znevýhodnit Sanderse v primárkách. Delegátka z Oregonu Angela Valdesová odmítá Clintonovou podpořit. A protestní hlasy neutichají ani za branami sjezdového centra. Několik stovek lidí se vydalo městem ve vedru a poté průtrži mračna se sloganem "Nikdy Hillary".

Demokratický sjezd ve Filadelfii: Clintonová čeká na nominaci, příznivci Sanderse zuří

Číst článek

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme