Přitažené za vlasy, reagoval Trump na spekulace, že mu chtělo Rusko pomoci skrz hackery

Americký republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump považuje za nepravděpodobné, že by za nedávným únikem emailů ze serverů konkurenční Demokratické strany stálo Rusko. Spekulace, že by tím Rusové mohli chtít pomoci jeho kampani, pak označil za „přitažené za vlasy“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump na svém golfovém hřišti Turnberry ve Skotsku

Donald Trump na svém golfovém hřišti Turnberry ve Skotsku | Zdroj: Reuters

„Je to přitažené za vlasy, je to směšné," řekl Trump. „Pokud to opravdu provedla jiná země, ukazuje to na její malou úctu ke Spojeným státům,“ dodal.

Demokratické straně bylo odcizeno 20 tisíc e-mailů, které si její členové vyměnili mezi lednem 2015 a letošním květnem. Jejich obsah byl zveřejněn minulý v pátek.

Z elektronické pošty vyplývá, že vedení strany dávalo v primárních volbách přednost Hillary Clintonové před jejím soupeřem Berniem Sandersem.

Americká média s odvoláním na americké úřady informují, že existuje velmi vážné podezření, že do hackerského útoku byly zapojeny dvě ruské tajné služby a o vážných indiciích mluví i prezident Barack Obama.

'Bernie, nebo nic.' Clintonová získala nominaci, odpůrce mezi demokraty ale neutišila

Číst článek

Rusko však odpovědnost odmítá. Podle Kremlu jsou obvinění, že za zveřejněním e-mailů stojí ruští hackeři, pokusem zatáhnout zemi do americké předvolební kampaně.

Věc v současnosti vyšetřuje FBI. Poslanci amerického Kongresu v reakci na aféru s e-maily vyzvali Bílý dům, aby odtajnil informace, které mají zpravodajské služby k dispozici.

Trump ve zmiňovaném projevu řekl také, že doufá, že se Rusko, Čína nebo jiné země nabouraly do e-mailové schránky Hilary Clintonové – kvůli vymazaným 30 tisícům e-mailům.

Manželka bývalého prezidenta Billa Clintona patří ve Spojených státech k mimořádně neoblíbeným politikům | Foto: ČTK/AP Andrew Harnik

„Pokud Rusko či Čína nebo jakákoli země tyto e-maily má, budu k vám upřímný, hrozně rád bych je viděl,“ řekl realitní magnát.

Narážel tím na kauzu týkající se doby, kdy byla Clintonová ministryní zahraničí. Šlo o to, že používala soukromý e-mail i k pracovním účelům, čímž mohla zapůsobit únik tajných informací.

I tuto věc vyšetřovala FBI. Ta došla k závěru, že Clintonová možná byla nedbalá, ale zákon nepřestoupila.

Lenka Kabrhelová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme