Trump říká příšerné věci, Clintonová je báječná, říká v exkluzivním rozhovoru Albrightová

Hillary Clintonová ve Filadelfii nastíní svoji vizi prezidentského úřadu. Jako první žena v dějinách Spojených států dnes oficiálně přijme nominaci Demokratické strany do boje o Bílý dům. Mezi těmi, kdo jí v cestě k prezidentskému křeslu pomáhají, je Madeleine Albrightová. Diplomatka s československými kořeny byla první ženou, která stanula v čele amerického ministerstva zahraničí. V rozhovoru pro Český rozhlas odpověděla i na otázku, jak nominaci Hillary Clintonové vnímá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Madeleine Albrightová podpořila Hillary Clintonovou konvenci demokratů ve Filadelfii

Madeleine Albrightová podpořila Hillary Clintonovou konvenci demokratů ve Filadelfii

Je to hrozně důležité, opravdu historické. Ona bude báječná, protože se na to opravdu připravila, tolik věcí dělala v celém svém životě. Myslím, že to bude opravdu historické, a jsem hrozně ráda, že jsem tady byla.

Jaký vliv by měla Hillary Clintonová jako prezidentka z perspektivy střední Evropy, České republiky?

Myslím, že rozumí tomu, co se děje ve střední Evropě. Když byla první dámou, tak jsme tam byly společně a pak, když byla ministryní zahraničí, tak věděla, že potřebujeme dobré partnery v Evropě. A doufá, že se zase stane, protože dneska je to trochu smíchané. Ale myslím, že toto ji opravdu moc zajímá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budou to velmi důležité volby, zdůraznila Madelaine Albrightová v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas se zpravodajkou ČRo Lenkou Kabrhelovou

Hillary Clintonová je často médii i pozorovateli kritizována za to, že neukazuje příliš třeba vřelou tvář. Jaká je podle vašich osobních zážitků?

Za prvé, je to moje opravdu dobrá přítelkyně. Nevím, co lidé od ní vlastně očekávají, protože ona je moc chytrá, velmi pracovitá. A myslím, že lidé musejí pozorovat to, co dělá. Ne, že jen tak mluví. Ona poslouchá. A myslím, že lidé, když ji znají, tak vidí, jaká je báječná ženská.

Myslíte si, že dokáže oslovit i ty, kdo ji neznají? Jinými slovy, když Hillary Clintonová je připravená na to být prezidentkou, je Amerika připravená na to, mít prezidentku a Hillary Clintonovou?

Madeleine Albrightová | Foto: Lenka Kabrhelová

Uvidíme, doufám, že ano. Protože jiné země mají ženy jako prezidentky nebo premiérky. A myslím, že proto je to tak historické. Protože tady to trvá tak dlouho. Vždy si myslíme, že musíme být první, ale v tomhle první nejsme. Teď budeme mít volby a ona musí pracovat na tom, aby ji lidé volili. A na tom všem pracovat budeme.

Podle nových průzkumů veřejného mínění poprvé Hillary Clintonovou předstihl Donald Trump, republikánský kandidát. Zaskočil vás nástup a úspěch Donalda Trumpa?

Ano. Protože si myslím, že je demagog, že se mu líbí diktátoři. A lidi, kteří říkají, že můžou všechno dělat sami. A pravda je, že demokracie potřebuje, aby se lidé také za ni postavili.

Myslíte si, že Hillary Clintonová dokáže jaksi změnit diskusi ve svůj prospěch, porazit někdy i ty praktiky, za které je Donald Trump kritizovaný?

Doufám, že ano. Myslím, že ty věci, které říká Donald Trump, jsou opravdu příšerné. Jen myslí na to, jak postrašit každého. A ona chce mluvit o tom, co se opravdu dá dělat. Ale je to vidět v jiných zemích, kde se lidé najednou nenávidí. A musíme si dát pozor, aby se tady věci nestaly podle toho, jestli se lidé bojí.

Lidé vlastně musejí myslet na to, co může být - a být v tom optimističtí. A ne se jenom bát a každého strašit. A proto myslím, že toto budou velmi důležité volby.

Není lepší kandidát, podpořil Hillary Clintonovou v souboji o Bílý dům Barack Obama

Číst článek

Madeleine Albrightová podpořila Hillary Clintonovou konvenci demokratů ve Filadelfii

Hillary Clintonová a Donald Trump | Foto: flickr.com CC BY-SA 2.0 Gage Skidmore

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme