Volby by mohly být zmanipulované, tvrdí Trump. Slýchá to prý stále častěji

Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump tvrdí, že listopadové volby by mohly být zmanipulované. Podezření, že hlasování nebude spravedlivé, prý slýchá čím dál častěji. Prohlásil to na volebním shromáždění v Columbusu v americkém státě Ohio, konkrétní důkazy ale nepředložil. Informoval o tom server BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump vystoupil na volebním shromáždění v Columbusu ve státě Ohio

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump vystoupil na volebním shromáždění v Columbusu ve státě Ohio | Zdroj: Reuters

„Bojím se, že volby budou zmanipulované. Musím být upřímný,“ řekl Trump svým příznivcům v Columbusu. Tvrzení později zopakoval i pro americkou televizní stanici Fox News. „Doufám, že republikáni budou opatrní, protože jinak nám to seberou,“ dodal.

Svou oponentku, kandidátku za demokratickou stranu Hillary Clintonovou, už dříve na jiném shromáždění označil za „ďábla“.

Trump v minulosti také naznačoval, že demokraté zmanipulovali své primárky, aby zvýhodnili právě Clintonovou. O nominaci strany bojovala s Berniem Sandersem, senátorem za stát Vermont. Z neférového chování ale obvinil i republikány. Straničtí kolegové se ho podle něj snažili zastavit.

Kritika za výroky o rodičích padlého vojáka

Členové obou stran Trumpa v posledních dnech kritizovali za jeho výroky na adresu rodičů padlého amerického vojáka, kteří ve čtvrtek vystoupili na sjezdu demokratů ve Filadelfii.

Khizr Khan se v projevu ohradil proti Trumpově rétorice vůči menšinám a upozornil, že jejich syn Humayun Khan, který ve službách americké armády padl v roce 2004 v Iráku, byl také muslim a syn emigrantů. Na jeviště ho doprovodila i jeho manželka.

„Jeho žena tam jen stála. Neměla co říct a možná ani nesměla mluvit,“ okomentoval Trump následně vystoupení v rozhovoru s Maureenem Dowdem z The New York Times.

Jeho reakci odsoudil například i prezident Barack Obama nebo Trumpovi bývalí rivalové z republikánských primárek – guvernér Ohia John Kasich a bývalý guvernér Floridy Jeb Bush.

Vyjádření Ghazaly Khanové zveřejnil v neděli The Washington Post. Matka padlého vojáka napsala, že nepromluvila kvůli tomu, že smrt jejího syna je pro ní stále příliš citlivé téma a těžko by se ovládala. Dodala, že i při pouhém pohledu na ni každý mohl cítit její bolest.

Khizr Khan, muslim a otec padlého amerického vojáka, na sjezdu demokratů kritizoval rétoriku Donalda Trumpa. Po jeho boku stále jeho manželka | Foto: Reuters

Marie Horňáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme