Clintonová je zakladatelka Islámského státu, měla by od nich dostat cenu, řekl Trump

Americký republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump tvrdě kritizoval dřívější blízkovýchodní politiku své demokratické soupeřky a bývalé šéfky diplomacie Hillary Clintonové a nazval ji „zakladatelkou Islámského státu" (IS). Napsal to deník The Washington Post. Už na začátku týdne podle něj Trump svou sokyni označil za „ďábla".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump na volebním shromáždění ve floridském  Jacksonvillu

Donald Trump na volebním shromáždění ve floridském Jacksonvillu | Zdroj: Reuters

Trump ve středečním projevu ve městě Daytona Beach na Floridě řekl, že prezident Barack Obama již „pravděpodobně lituje", že Clintonovou udělal ministryní zahraničí. „Nechali jsme IS zabrat území. Byla to (chyba) Hillary Clintonové, měla by od nich (od IS) coby zakladatelka Islámského státu dostat cenu," prohlásil Trump.

Jeho výroky na adresu Clintonové se spíše stupňují, ačkoli Trumpovi poradci i strana mu radí, aby se mírnil, dodal The Washington Post.

Deník také připomněl dřívější Trumpova prohlášení na adresu demokratky. Označil už ji za „tu nejzkorumpovanější kandidátku na prezidenta v historii" nebo „patologickou lhářku".

Slábnoucí podpora republikánů

Newyorský miliardář kvůli svým kontroverzním výrokům a sporům s předními politiky ztrácí podporu dalších vlivných republikánů či sponzorů. Naposledy Trump urazil matku padlého amerického muslimského vojáka. Některá americká média tak dokonce tvrdí, že Trumpova kampaň se ocitla v mrtvém bodě.

Uklidnit situaci se pokouší i viceprezidentský kandidát republikánů Mike Pence. Ten sice k Trumpovi zůstává loajální, ale zároveň se snaží napravovat jeho reputaci, uvedla agentura AP.

Například v době nominačního sjezdu demokratů Trump vyzval Rusko, aby pomohlo najít a zveřejnilo smazané e-maily Clintonové z její soukromé schránky z doby, kdy byla ministryní. Téměř ve stejnou chvíli Pence zveřejnil prohlášení, v němž Moskvu varuje před vměšováním do amerických voleb.

‚Problémový' vztah s Pencem

Podobně po Trumpově urážce matky padlého vojáka Pence v oficiálním vyjádření uvedl, že on i prezidentský kandidát vojáka považují za „amerického hrdinu". Zatímco Trump na média otevřeně nevraží, Pence volí smířlivější tón.

Mluvčí republikánské kampaně Marc Lotter podle AP neodpověděl na žádost agentury o rozhovor s Pencem na téma jeho vztahu k Trumpovi. Je ale zjevné, že tento vztah není bezproblémový nebo že Trumpa prohlášení viceprezidentského kandidáta mnohdy překvapí, píše AP.

Dva zdroje z kampaně agentuře sdělily, že Penceova prohlášení a tweety schvaluje vedení kampaně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme