Americký deník New York Times napadli hackeři. Podle CNN byli z Ruska

Přední americký deník New York Times se pokusili napadnout hackeři, uvedla americká televize CNN. Deník zaznamenal v posledních měsících několik pokusů o útok. Do vyšetřování je zapojená americká FBI a další bezpečnostní složky. Podle zdrojů CNN je velmi pravděpodobné, že za útokem stojí ruské tajné služby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hacker (ilustrační foto).

Hacker (ilustrační foto). | Foto: Fotobanka Pixabay

Samotný deník zatím mluví pouze o pokusech o narušení. O tom, že by došlo k nějakému úniku dat, a to třeba i z moskevské redakce, zatím nejsou důkazy, ale rozsah škod se podle mluvčí deníku stále prověřuje.

CNN požádala o vyjádření k útoku americkou společnost Google, která pro Timesy spravuje část systému, ta však žádné stanovisko neposkytla. Stejně tak se k případu zatím nijak nevyjadřuje ani FBI.

Současně s útokem na New York Times prý hackeři zaútočili i na další americká média, zdroje CNN však neprozradily, o která šlo.

Kontakty, neoficiální materiály

Že za útokem stojí pravděpodobně ruští hackeři napojení na FSB a GRU, tvrdí CNN s odvoláním na nejmenované, o celé záležitosti informované zdroje z amerických úřadů.

Útok na New York Times je podle těchto zdrojů součástí širší série útoků na média, nevládní organizace a také na americkou Demokratickou stranu. Bližší podrobnosti CNN nedodává s tím, že vyšetřování stále běží.

Ruská státní televize mluví o případu jako o hysterickém útoku na Rusko, aniž by západní média měla nějaké důkazy. Zároveň tvrdí, že sama Russia Today se stala obětí hackerských útoků.

Co se možných důvodů útoku ze strany ruských tajných služeb týká, píše CNN s odvoláním na své zdroje, že média patří mezi nejdůležitější cíle pro hackerské útoky jakýchkoliv tajných služeb.

Hackeři by se skrz redakce deníku například mohli dostat k velmi cenným osobním kontaktům na vládní představitele nebo k nepublikovaným interním vládním dokumentům, ke kterým získali novináři přístup pod příslibem nezveřejňování.

Může to souviset s volbami, píší média

Útok na redakci Timesů podle amerických médií souvisí s nedávnou aférou s uniklými emaily americké Demokratické strany.

Konkurenční list Washington Post píše, že není žádným tajemstvím, že Rusko upřednostňuje kandidáta Republikánské strany Donalda Trumpa před demokratkou Hillary Clintonovou.

Podle bývalého amerického velvyslance v Moskvě Michaela McFaula hackerské útoky skutečně jsou jedním z prostředků, jak by se Kreml mohl pokusit volby ovlivnit. Proto se mohla v červenci na serveru WikiLeaks objevit série dokumentů ukradených ze serverů Demokratické strany krátce před jejím nominačním sjezdem.

A ostatně Donald Trump často tvrdí, že jsou proti němu americká média zaujatá, mluví často o mediálním bahnu a zmiňuje konkrétně i New York Times, takže by se média mohla zdát jako legitimní cíl útoku.

O celém případu je však zatím k dispozici jen velmi málo informací.

Viktor Daněk, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme