Ruští hackeři zaútočili na americké seznamy voličů. FBI varuje před manipulací

Ruští hackeři se nabourali do registračního systému voličů v Arizoně. Případ, který se stal v červnu, vyšetřuje FBI. Úřad označil incident za závažný, na stupnici od jedné do deseti mu přiřadil číslo 8, informuje deník Washington Post. A nejedná se o ojedinělý incident, další jsou hlášeny například z Illinois.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internet, hacker, počítač (ilustrační foto)

Internet, hacker, počítač (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Hackeři neohrozili celostátní systém, ukradli však data z okresu Gila County v Arizoně. Podle mluvčího arizonské státní tajemnice Matta Robertse není jasné, zda šlo o kriminálníky jednající samostaně, nebo o profesionální hackery najaté ruskou vládou.

FBI státní správu před nebezpečím kybernetických útoků na volební seznamy varovala. Narušení systému zaznamenali v červenci i úředníci v Illionis, k úniku dat ale nedošlo. „Šlo o vysoce sofistikovaný útok, s největší pravděpodobností z ciziny,“ řekl k incidentu Kyle Thomas, který má v Illinois na starost volební registrační systém.

Deník Washington Post upozorňuje na to, že státy jako Rusko či Čína by mohly hackerskými zásahy v seznamech voličů narušit legitimitu amerických voleb.

Kybernetických útoků v období před prezidentskými volbami už bylo víc a americká média o nich mluví v poslední době často. Nedávno proběhl pokus o napadení deníku New York Times. Za útokem tehdy podle CNN pravděpodobně stáli hackeři napojení na ruské tajné služby, tvrdila televize CNN s odvoláním na zdroje z amerických úřadů.

Červencový sjezd demokratů, který potvrdil nominaci Hillary Clintonové do boje o Bílý dům, poznamenala aféra úniku e-mailů stranického vedení. E-maily údajně obsahovaly důkazy o podpoře Clintonové na úkor jejího soupeře z primárek Bernieho Sanderse.

Podle strany za zveřejněním e-mailů stálo Rusko. O útoku na stranické servery informovala Demokratická strana už v dubnu, a najatá soukromá bezpečnostní agentura prý tehdy objevila v akci hackerů jasnou ruskou stopu. Rusko odpovědnost za únik odmítlo.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme