Putin je lepší lídr než Obama, prohlásil Trump. Mír chce budovat skrze sílu, likvidaci IS do měsíce

Posílení americké armády nebo porážka tazvaného Islámského státu. To jsou některé sliby kandidáta amerických republikánů na prezidenta Spojených států. Donald Trump vystoupil s projevem před svými příznivci ve Filadelfii. A o obraně včera mluvila také demokratická kandidátka Hillary Clintonová, která znovu hájila způsob, jak využívala svůj soukromou e-mailovou schránku v době, kdy byla šéfkou americké diplomacie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikánský kandidát Donald Trump

Republikánský kandidát Donald Trump | Zdroj: Reuters

Pokud se stane americkým prezidentem, chce republikánský kandidát, aby armáda měla o deset procent víc vojáků, stovky nových lodí, ponorek i letounů a modernizované vybavení. Kvůli tomu by prý zvýšil armádní rozpočet.

Trump také znovu uvedl, že chce přimět členské státy NATO, aby dávaly více peněz na obranu a splňovaly minimální částku - 2 procenta HDP. Trump to prohlásil před svými příznivci ve Filadelfii. Řekl také, že jedním z prvních cílů by bylo zničení takzvaného Islámského státu.

Kybernetická a ideologická válka

„V centru naší zahraniční politiky by měla být tři slova - mír skrze sílu... Krátce po tom, co nastoupím do funkce, požádám své generály, aby sestavili plán, jak porazit a zničit Islámský stát za 30 dní. To bude kromě válčení vyžadovat také válku kybernetickou, finanční a ideologickou," řekl republikánský kandidát na prezidenta, který před svými příznivci ve Filadelfii také slíbil, že se chce lépe postarat o americké veterány, kteří teď podle něj mají horší péči než ilegální emigranti, a opakovaně slovně útočil na svou soupeřku Clintonovou.

Trump vystoupil v diskusi americké televizi NBC, kde mimo jiné řekl, že ruský prezident Vladimir Putin lepším lídrem než americký prezident Barack Obama, ačkoli se mu prý nelíbí ruský systém vlády. Znovu uvedl, že chce mít s Ruskem dobré vztahy. Moskva chce podle Trumpa porazit tzv. Islámský stát stějně jako Washington, a proto chce s Ruskem v této otázce spolupracovat.

Clintonová by už do Iráku "nešla"

Clintonová také vystoupila v NBC. Prohlásila, že žádné z e-mailů, které prošly jejím soukromým serverem, nenesly označení "přísně tajné".

Clintonová také hájila svou podporu americké vojenské intervenci v Libyi před pěti lety a odmítla kritiku Trumpa s tím, že bez amerického zásahu by v Libyi pokračovala občanská válka, která by byla stejně hrozivá a nebezpečná jako to, co se děje v Sýrii. Také prohlásila, že do Iráku by jako prezidentka už armádu neposlala.

Lenka Kabrhelová, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme